Dette er en blogg om alt jeg gjerne vil huske. Særlig mat, men også andre ting. Bloggen er først og fremst myntet på meg, men hvis noen andre kan ha glede av den, blir jeg ordentlig glad :-) Som den oppvakte leser antagelig har gjettet er lilla og grønn yndlingsfargene mine. Derfor, vær obs hvis du finner et innlegg i andre farger, da handler de om noe jeg ikke anbefaler.
søndag 27. april 2014
Enkelt tips til å sprite opp kjedelig tomatsaus
En dag var jeg forferdelig sulten, kald og hadde selvfølgelig ingen ting av det jeg trengte til middagen jeg skulle servere to voksne og to femåringer mens jeg holdt på med en småsutrete baby. Løsningen ble å koke spagetti, finne frem frosne wienerpølser fra fryseren og åpne en pakke opphakket tomat. Mulig jeg også fikk hakket opp en halv løk for å gjøre det bitte litte grann sunnere, men det fikk særdeles lite å si for smaken. Imidlertid ble det skikkelig godt fordi jeg tok oppi en god slump chillisaus. Husk det til neste gang!
En veldig enkel kikertesalat
Det er få oppskrifter som er så enkle som denne. God er den likevel. Og mettende. Nesten for godt til å være sant? Here it comes:
Ingredienser
Kikerter
Spinat
Cherrytomater
Stek kikertene på middels varme til de blir gyldne. Ta på litt salt og evt paprika -/ chillipulver. Tilsett fersk spinat og la denne være i pannen til bladene synker sammen. Imens skjærer du tomater i to. Bland alt og server, f.eks til grillmat.
Ingredienser
Kikerter
Spinat
Cherrytomater
Stek kikertene på middels varme til de blir gyldne. Ta på litt salt og evt paprika -/ chillipulver. Tilsett fersk spinat og la denne være i pannen til bladene synker sammen. Imens skjærer du tomater i to. Bland alt og server, f.eks til grillmat.
søndag 20. april 2014
Punsjboller
Ettersom jeg i en alder av 32 har gått til anskaffelse av en flaske romessens må jeg finne flere bruksområder en valmuefrøsjokoladekaken. Derfor passet det ypperlig at jeg skulle lage påskeegg til mamma og pappa og ikke hadde tid til å gå i butikken for å prøve å finne noe som mamma ikke kom til å spise opp med en gang. Jeg tror i hvert fall ikke at hun er like vill etter noe med romsmak som hun er med alt mulig annet søtt, men man vet jo aldri. Uansett, her kommer den enkle, men gode oppskriften:
Ingredienser til 20 - 25 boller
50 g smør
1 1/2 dl havregryn (ikke bruk posene med ekstra store gryn)
1/2 dl sukker
1 ss kakao
1/2 ts vanilesukker
1 ss sterkt kokt kaffe
1/2 ss romessens
Smelt smøret og bland det sammen med resten. Sett i kjøleskap til blandingen er avkjølt. Deretter tar du den ut når du er klar for å rulle boller, jeg ventet i et og et halvt døgn, men jeg tror det hadde gått fint med en halv time også. En ting som muligens kan gjøre en forskjell er at romsmaken, i følge en annen blogg jeg var innom, bruker to døgn på å sett seg skikkelig, men jeg syntes deigen (det er vel feil ord, men jeg kommer ikke på noe bedre) smakte fortreffelig med en gang. Faktisk likte jeg den så godt at halvparten var blitt borte før jeg begynte å trille kulene. Ta deigen ut litt før du begynner trillingen så den blir lettere å jobbe med. Deretter triller du så store kuler du vil. Legg dem på en tallerken eller evt i celofan og deretter kjølig frem til servering.
Ingredienser til 20 - 25 boller
50 g smør
1 1/2 dl havregryn (ikke bruk posene med ekstra store gryn)
1/2 dl sukker
1 ss kakao
1/2 ts vanilesukker
1 ss sterkt kokt kaffe
1/2 ss romessens
Smelt smøret og bland det sammen med resten. Sett i kjøleskap til blandingen er avkjølt. Deretter tar du den ut når du er klar for å rulle boller, jeg ventet i et og et halvt døgn, men jeg tror det hadde gått fint med en halv time også. En ting som muligens kan gjøre en forskjell er at romsmaken, i følge en annen blogg jeg var innom, bruker to døgn på å sett seg skikkelig, men jeg syntes deigen (det er vel feil ord, men jeg kommer ikke på noe bedre) smakte fortreffelig med en gang. Faktisk likte jeg den så godt at halvparten var blitt borte før jeg begynte å trille kulene. Ta deigen ut litt før du begynner trillingen så den blir lettere å jobbe med. Deretter triller du så store kuler du vil. Legg dem på en tallerken eller evt i celofan og deretter kjølig frem til servering.
onsdag 16. april 2014
Herlige bananmuffins, uten sukker
Dette er også en av de kakene jeg har laget aller oftest. Hvis de får akkurat den tiden de trenger i ovnen blir de fantastisk saftige. Alt krydderet gir dem også deilig masse smak. Videre er de bare søtet med banan, men smaker som helt alminnelig kake likevel :-)
Jo brunere bananene er, jo bedre blir kaken. Hvis bananene dine ser ganske vanlige ut, kan det være en ide å tilsette noe honning eller sukker. Jeg har som regel max tre brune bananer og pleier derfor å bare lage halv porsjon. Hvis bananene er litt små, tar jeg alle tre i.
EN VIKTIG INNSIKT som jeg burde ha skrevet om før, er at hvis du lager full porsjon, altså følger målene i oppskriften så bør du ha i litt mer krydder. Jeg har ingen forklaring på hvorfor, men jeg synes at smakene forsvinner litt, jo større porsjoner man lager. Jentene mine lagde nettopp full porsjon og hadde da brukte de tre skjeer kanel og svært toppede teskjeer når de tok nellik og ingefær. Ergo, ikke spar på krydderet.
Ingredienser
150 gr smør
2 egg
5 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts natron
1 ts ingefær - eller litt mer
1 ts nellik - eller litt mer
2 ts kanel - eller litt mer
5 meget modne bananer
Fremgangsmåte
Rør sammen smør og egg
Ha i hvetemel, bakepulver og natron, krydder.
Mos bananene og ha dem i.
Fyll i muffinsformer, ikke mer enn 2/3 dels fulle.
Stekes i ca 15 min på 180 når du bruker små "alminnelige"former (ikke store, amerikanske)
Ingredienser
150 gr smør
2 egg
5 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts natron
1 ts ingefær - eller litt mer
1 ts nellik - eller litt mer
2 ts kanel - eller litt mer
5 meget modne bananer
Fremgangsmåte
Rør sammen smør og egg
Ha i hvetemel, bakepulver og natron, krydder.
Mos bananene og ha dem i.
Fyll i muffinsformer, ikke mer enn 2/3 dels fulle.
Stekes i ca 15 min på 180 når du bruker små "alminnelige"former (ikke store, amerikanske)
Chorizogryte - verdens beste middag
Vi hadde en del sterke pølser igjen fra bursdagen min og dem måtte vi jo bruke opp. Heldigvis kom jeg over denne oppskriften, som jeg la ut på bloggen i 2014 og den falt virkelig i smak hos de små. Selv syntes jeg at den var litt smakløs for pølsene mister en del av smaken når de koker lenge sammen med annen mat, men syvåringen proklamerte at dette var verdens beste middag. Tolvåringen mente det var verdens nest beste middag, etter min bidos. Målene i oppskriften må tas med en klype salt, jeg tok bare den mengden jeg trodde var god og det viste seg jo å stemme.
Oppskrift til fire personer:
- 350 g chorizopølser i små terninger
- 350 g poteter i små terninger
- 125 g hermetiserte kikerter
- 3 ss olivenolje
- 1 ts chilikrydder
- 4 hvitløkfedd, hakkede
- 450 g tomater, hakkede (ferske eller fra boks)
- 2 laurbærblad
- salt og pepper
- Chorizopølser kommer ofte med et seigt skinn. det må du fjerne først. Ja jeg vet det er kjedelig, men det er verre å få det i maten. Skjær opp chorizo i små terninger. Varm opp oljen i en stor gryte og stek chorizopølsene i ca. 5 minutter. Ta dem opp og legg dem til siden.
- Så skjærer du potetene i jevnstore biter som pølsene. Stek potetene litt i oljen. Hiv oppi tomater, kikerter, hvitløk, chorizopølser og laurbærblad. Spe evt. på med vann hvis du tror det trengs.
Det hele skal, i følge oppskriften, koke i ca. 45 minutter til potetene mykner og suppen blir litt tykkere. Mine poteter var kokt på forhånd så jeg tror ikke vår gryte sto noe særlig lenge. Smak til med salt og pepper.
tirsdag 15. april 2014
Bountykake
Jeg er nesten tilbøyelig til å si at hvis du bare skal bake en eneste kake i livet så skal det være denne. Utrolig god er den i hvert fall! En varm takk til Isabell som uoppfordret ga meg oppskriften da hun hørte at jeg likte å bake for ti - tolv år siden!
Bunn:
6 eggehviter
200 gram sukker
200 gram kokosmasse
Pisk eggehviter og sukker meget stivt. Rør inn kokos og fordel røren i to runde former à 24 cm. Du kan også bruke langpanne e.l. og dele i to. Jeg pleier å bruke mine danske lagkageformer.
Stekes ca 1/2 time ved ca 150 grader. Sjekk før det er gått 1/2 time skal ikke være noe særlig mer enn litt gyllen. Kjøl av før du har på fyllet.
Fyll:
6 eggeplommer
150/200 gram kokekjokolade
150/200 gram smør
90/100 gram melis
Tallet før skråstreken er det som står i oppskriften, tallet bak er det jeg pleier å bruke. Det kan jo aldri bli for mye fyll!
Smelt sjokolade og smør. Rør inn melis og eggeplommer når blandingen har kjølnet litt. Den pleier å bli litt for flytende, men det ordner seg når man har rørt skikkelig eller i hvert fall hvis den får stå kjølig en stund. Jeg vil uansett anbefale å røre en stund, da får en den god kremaktig konsistens, men det blir også godt selv om man ikke skulle ha tid til dette. I det siste har jeg ikke klart å røre ut melisen skikkelig og dermed har fyllet fått en del klumper, men det påvirker ikke smaken i nevneverdig grad. Hvis du synes det ser rart ut er det bare å drysse litt kokos over. Legg så bunnene oppå hverandre med fyll i midten og på sidene og du har en sikker kakevinner! Hvis du får montert kaken minst noen timer før den skal spises, er det å foretrekke, da får fyllet satt seg skikkelig i kakemunnen.
En annen fordel med denne er at den er veldig fin å fryse, får man lyst på noe godt tar man bare ut et stykke og det tar maks et minutt før den kan spises
Bunn:
6 eggehviter
200 gram sukker
200 gram kokosmasse
Pisk eggehviter og sukker meget stivt. Rør inn kokos og fordel røren i to runde former à 24 cm. Du kan også bruke langpanne e.l. og dele i to. Jeg pleier å bruke mine danske lagkageformer.
Stekes ca 1/2 time ved ca 150 grader. Sjekk før det er gått 1/2 time skal ikke være noe særlig mer enn litt gyllen. Kjøl av før du har på fyllet.
Fyll:
6 eggeplommer
150/200 gram kokekjokolade
150/200 gram smør
90/100 gram melis
Tallet før skråstreken er det som står i oppskriften, tallet bak er det jeg pleier å bruke. Det kan jo aldri bli for mye fyll!
Smelt sjokolade og smør. Rør inn melis og eggeplommer når blandingen har kjølnet litt. Den pleier å bli litt for flytende, men det ordner seg når man har rørt skikkelig eller i hvert fall hvis den får stå kjølig en stund. Jeg vil uansett anbefale å røre en stund, da får en den god kremaktig konsistens, men det blir også godt selv om man ikke skulle ha tid til dette. I det siste har jeg ikke klart å røre ut melisen skikkelig og dermed har fyllet fått en del klumper, men det påvirker ikke smaken i nevneverdig grad. Hvis du synes det ser rart ut er det bare å drysse litt kokos over. Legg så bunnene oppå hverandre med fyll i midten og på sidene og du har en sikker kakevinner! Hvis du får montert kaken minst noen timer før den skal spises, er det å foretrekke, da får fyllet satt seg skikkelig i kakemunnen.
En annen fordel med denne er at den er veldig fin å fryse, får man lyst på noe godt tar man bare ut et stykke og det tar maks et minutt før den kan spises
lørdag 12. april 2014
Tex mex suppe
Denne virker kanskje litt rar, men den er virkelig supergod, billig og lett å lage:
Ingredienser
4 løk
2-3 hvitløksfedd
9 dl buljong (jeg bruker grønssaksbuljong, i oppskriften står det 4 1/2 hønsebuljong og 4 1/2 dl kjøttbuljong)
2-3 boks hakkede tomater
1 ts kajennepepper
1/4 - 1/22 ss chillipulver
1 ss worchestersaus
tortilla
rømme
ost
Løk og hvitløk hakkes og surres i olje. Deretter blandes dette med de øvrige ingredienser og kokes i 2 timer. Dersom man ønsker kjøtt i suppen steker man 4 kyllingfileter som skjæres i små biter og has i suppen tilslutt, men det er absolutt ikke nødvendig. Og så til det viktigste, det som gjør suppen så spesiell:
Server med knust tortilla, rømme og reven ost til.
Ingredienser
4 løk
2-3 hvitløksfedd
9 dl buljong (jeg bruker grønssaksbuljong, i oppskriften står det 4 1/2 hønsebuljong og 4 1/2 dl kjøttbuljong)
2-3 boks hakkede tomater
1 ts kajennepepper
1/4 - 1/22 ss chillipulver
1 ss worchestersaus
tortilla
rømme
ost
Løk og hvitløk hakkes og surres i olje. Deretter blandes dette med de øvrige ingredienser og kokes i 2 timer. Dersom man ønsker kjøtt i suppen steker man 4 kyllingfileter som skjæres i små biter og has i suppen tilslutt, men det er absolutt ikke nødvendig. Og så til det viktigste, det som gjør suppen så spesiell:
Server med knust tortilla, rømme og reven ost til.
Stracotto alla fiorentina
Denne gryten ble jeg kjent med da vi bodde i Firenze (fiorentina betyr "fra Firenze"). Jeg lager den hver gang vi har nye gjester, både fordi den er så god og fordi den lett kan lages dagen i forveien:
Antall porsjoner 6
2 gulrøtter
1 kg grytekjøtt, gjerne mørbrad*
4 ss olivenolje
40 gram bacon
3 stilker hakket stangselleri
1 middels stor, hakket løk - glemmes ofte av meg og det merkes egentlig ikke
1 glass vin - jeg bruker hvitvin fordi det er det jeg pleier å ha, men rødvin er vel så godt
1 boks hakkede tomater1 god neve med hakkede basilikumblader1 boks kikerter - kan sløyfesSalt og pepperGod kjøttkraft/fond til å spe på tomatsausen
Fremgangsmåte
Skjæer kjøttet i passende biter, ta salt og pepper på og brun det sammen med baconet. Hakk gulerøttene i tynne skiver, stangsellerien i store biter og kom alt i gryten.
Hell over et glass vin, og la det koke nesten helt inn.
Hell over en boks med hakkede tomater, gjerne kjørt en runde i stavmikser sammen med en neve basilikumblader først. Hell over litt god kraft om nødvendig, grytekjøttet skal være 3/4 dekket med saus.
La det trekke i 2-4 timer med lokket på. Rør av og til og øs varm kraft over kjøttet ved behov. En stund, alt fra 20 til 60 minutter, før servering tar du i kikertene. Hvis du glemmer det er det imidlertid ingen krise, jeg tar dem bare i for å få litt flere grønnsaker.
Server med f.eks. couscous eller potet- og blomkålmos
Kok gjerne lengst mulig. Ikke koking egentlig; men ha varmen så lav at væsken bare løfter seg av og til i gryta. Og lager du dette kvelden før, la stek og saus være i samme gryte, det får smakene til å sette enda mer. Det blir nesten som får-i-kål dagen derpå, den smaker jo alltid best dagen etter!
* Opprinnelig skal man bruke oksekjøtt, gjerne mørbrad, men hvis man ikke er en skikkelig kjenner fungerer det like godt med annet kjøtt, f.eks svinekotteletter. Det er sausen som smaker mest uansett.
Antall porsjoner 6
2 gulrøtter
1 kg grytekjøtt, gjerne mørbrad*
4 ss olivenolje
40 gram bacon
3 stilker hakket stangselleri
1 middels stor, hakket løk - glemmes ofte av meg og det merkes egentlig ikke
1 glass vin - jeg bruker hvitvin fordi det er det jeg pleier å ha, men rødvin er vel så godt
1 boks hakkede tomater1 god neve med hakkede basilikumblader1 boks kikerter - kan sløyfesSalt og pepperGod kjøttkraft/fond til å spe på tomatsausen
Fremgangsmåte
Skjæer kjøttet i passende biter, ta salt og pepper på og brun det sammen med baconet. Hakk gulerøttene i tynne skiver, stangsellerien i store biter og kom alt i gryten.
Hell over et glass vin, og la det koke nesten helt inn.
Hell over en boks med hakkede tomater, gjerne kjørt en runde i stavmikser sammen med en neve basilikumblader først. Hell over litt god kraft om nødvendig, grytekjøttet skal være 3/4 dekket med saus.
La det trekke i 2-4 timer med lokket på. Rør av og til og øs varm kraft over kjøttet ved behov. En stund, alt fra 20 til 60 minutter, før servering tar du i kikertene. Hvis du glemmer det er det imidlertid ingen krise, jeg tar dem bare i for å få litt flere grønnsaker.
Server med f.eks. couscous eller potet- og blomkålmos
Kok gjerne lengst mulig. Ikke koking egentlig; men ha varmen så lav at væsken bare løfter seg av og til i gryta. Og lager du dette kvelden før, la stek og saus være i samme gryte, det får smakene til å sette enda mer. Det blir nesten som får-i-kål dagen derpå, den smaker jo alltid best dagen etter!
* Opprinnelig skal man bruke oksekjøtt, gjerne mørbrad, men hvis man ikke er en skikkelig kjenner fungerer det like godt med annet kjøtt, f.eks svinekotteletter. Det er sausen som smaker mest uansett.
Gulrotkaker - i springform og langpanne
Jeg skjønte aldri vitsen med gulrotkake da jeg var barn, men i voksen alder ble øynene mine heldivis åpnet for denne deilige kaken. Nedenfor følger to oppskrifter, en til springform og en til langpanne av typen som passer i min ovn:
Gulrotkake fra tettinntil
En av mine kakefavoritter! I oppskriften er det til og med spesifisert at man ikke skal bruke kjøkkenmaskin fordi det gjør røren seig og det passer jo ypperlig når man ikke har plass til en slik på kjøkkenet.
Gulrotkake fra tettinntil
En av mine kakefavoritter! I oppskriften er det til og med spesifisert at man ikke skal bruke kjøkkenmaskin fordi det gjør røren seig og det passer jo ypperlig når man ikke har plass til en slik på kjøkkenet.
Ingredienser
5 dl mel
5 dl sukker
4 ts bakepulver
1 ts natron
2 ts kanel
1/2 ts salt
4 egg
8 dl revet gulrot
3 dl solsikkeolje (eller annen nøytral olje som mais, soya etc)
Fremgangsmåte
Bland det tørre sammens i en stor bolle
Rør inn ett og ett egg
Bland vekselsvis olje og gulrot inn i røra
I den opprinnelige oppskriften står det at man skal bruke en 26 cm stor springform, men det har ikke jeg så jeg bruker små egg og underdriver de andre målene litt og bruker en på 24 cm.
Stek ved 180 grader i ca 1 time
Avkjøl før du har på kremen
Ostekrem
200 g kremost naturell
200 g smør
400 g melis
Skall og litt saft fra 1 appelsin
-Alle ingrediensene skal være romtempererte
- rør sammens kremost og smør med en kjøkkenmaskin.
-sikt melisen inn i ostemassen
-Tilsett appelsinjuice og skall.
Kan også gjøres uten kjøkkenmaskin, men kremen blir absolut best med litt mixing..
-Kan fryses (uten ostekremen, men holder seg fersk i kjøleskapet i 4-5 dager.)
Gulerotkake fra detsoteliv
Oppskriften finner du her. Merk deg to ting:
1) Den blir veldig søt. Jeg tipper den blir bedre hvis man i hvert fall kutter ut en dl sukker. Man kan også ta mindre melis i ostekremen.
2) Det tar skikkelig lang tid å rive alle gulrøttene. Kanskje du burde vurdere å lage en kake det går raskere å lage?
Gulerotkake fra detsoteliv
Oppskriften finner du her. Merk deg to ting:
1) Den blir veldig søt. Jeg tipper den blir bedre hvis man i hvert fall kutter ut en dl sukker. Man kan også ta mindre melis i ostekremen.
2) Det tar skikkelig lang tid å rive alle gulrøttene. Kanskje du burde vurdere å lage en kake det går raskere å lage?
Pasta med laks, spinat og ricotta
Oppskriften på denne enkle og gode middagen kommer fra en kollega som har den fra selveste Gutta på haugen. Mmmm!
Ingredisener til to voksne og et barn
røklaks 100 - 200 gr pr person
1/2 - 1 pose fersk spinat
2/3 boks ricotta
pasta
pesto - kan sløyfes
Kok pastaen etter anvisning på pakken. Smør pestoen på lakseskivene hvis du vil, hvis ikke kan du bare legge skivene rett i en varm panne. La den ligge der i ett minutt og snu dem så. Når du har lagt fisken over på en tallerken, tar du minst en halv pose spinat over i pannen og lar den ligge der til den har falt sammen. Det ser voldsomt mye ut i starten, men mengden reduseres drastisk når det blir stekt. Bruk svak varme. Når spinaten er ferdig blander du inn ricottaen.
Ingredisener til to voksne og et barn
røklaks 100 - 200 gr pr person
1/2 - 1 pose fersk spinat
2/3 boks ricotta
pasta
pesto - kan sløyfes
Kok pastaen etter anvisning på pakken. Smør pestoen på lakseskivene hvis du vil, hvis ikke kan du bare legge skivene rett i en varm panne. La den ligge der i ett minutt og snu dem så. Når du har lagt fisken over på en tallerken, tar du minst en halv pose spinat over i pannen og lar den ligge der til den har falt sammen. Det ser voldsomt mye ut i starten, men mengden reduseres drastisk når det blir stekt. Bruk svak varme. Når spinaten er ferdig blander du inn ricottaen.
Rask, enkel kjøtt eller vegetargryte
Jeg har fått helt dilla på denne retten. Den smaker kjempegodt og er lagd på under 20 minutter, i hvert fall hvis man ikke bruker tid på å kjøtt, dvs enten dropper det eller bruker noe ferdigstekt. I utgangspunktet er jeg ikke så veldig glad i spinatsmak, men selv om gryten ikke er så supersterk smaker jeg den faktisk ikke når man tilbereder på denne måten - nok en fordel. I tillegg er det superlett å gjøre den om til en vegetarrett ved bare å erstatte kjøttet med f.eks blomkål. Det har vi forresten i uansett, det blir også godt.
Ingredienser:
300 - 500 g kjøtt eller sopp
¼ ts finhakket rød chili
¼ ts gurkemeie
¼ ts malt spisskummen
salt og pepper
1 ss olivenolje
2 fedd hvitløk (eller så mye som du måtte ønske)
2 stk snittet vårløk
1 boks hermetiske tomater
1 boks hermetiske kikerter
100 g frisk spinat
Fremgangsmåte:
Varm olivenoljen og tilsett vårløk og hvitløk og fres i ca 30 sekunder. Tilsett kjøtt eller sopp og fres dem i 2-3 minutter. Tilsett tomater, skylte kikerter og krydder og la det hele bli gjennomvarmt. Tilsett spinat helt til slutt, og server med en gang.Vi har couscous eller bulgur til, ris er sikkert like godt. Ellers kan jeg tenke meg at man godt kan ha små potetbiter rett i så slipper man to gryter.
Ingredienser:
300 - 500 g kjøtt eller sopp
¼ ts finhakket rød chili
¼ ts gurkemeie
¼ ts malt spisskummen
salt og pepper
1 ss olivenolje
2 fedd hvitløk (eller så mye som du måtte ønske)
2 stk snittet vårløk
1 boks hermetiske tomater
1 boks hermetiske kikerter
100 g frisk spinat
Fremgangsmåte:
Varm olivenoljen og tilsett vårløk og hvitløk og fres i ca 30 sekunder. Tilsett kjøtt eller sopp og fres dem i 2-3 minutter. Tilsett tomater, skylte kikerter og krydder og la det hele bli gjennomvarmt. Tilsett spinat helt til slutt, og server med en gang.Vi har couscous eller bulgur til, ris er sikkert like godt. Ellers kan jeg tenke meg at man godt kan ha små potetbiter rett i så slipper man to gryter.
onsdag 9. april 2014
Sjokoladekake med valmuefrø
Det høres kanskje litt rart ut, men er veldig godt! Valmuefrøene gir denne sjokoladekaken et litt nøtteaktig preg og passer skikkelig bra med kombinasjonen av søtt og sjokolade.
Ingredienser
150 gr sjokolade (70 %)
150 gr smør
150 gr valmuefrø
5 egg
2 dl sukker
0,8 dl hvetemel
1 ts bakepulver
Til glasuren trenger du
1, 5 del fløte
100 gr kokesjokolade
romessens (kan sløyfes)
Fremgangsmåte
Kaken kan med fordel gjøres ferdig 12 timer før den skal serveres så smaken får satt seg skikkelig.
Ingredienser
150 gr sjokolade (70 %)
150 gr smør
150 gr valmuefrø
5 egg
2 dl sukker
0,8 dl hvetemel
1 ts bakepulver
Til glasuren trenger du
1, 5 del fløte
100 gr kokesjokolade
romessens (kan sløyfes)
Fremgangsmåte
- Smelt sjokolade og smør.
- Rist valmuefrøene lett i en tørr panne over svak varme. Obs! De får veldig fort farge så ikke gå å gjør noe annet mens du holder på!
- Visp sammen egg og sukker og deretter tilsetter du de andre ingrediensene. Smørblandingen skal i til slutt.
- Stek i ca en time ved 160 grader i en smurt springform. Den skal være bittelitt klissete.
- Glasuren lager du ved å smelte sjokokade i fløte og tilsette ti - femten dråper romessens hvis du liker det. I følge oppskriften skal man så røre i denne blandingen til den tykner, men jeg rørte bare i noen minutter og tok deretter den naturlige avkjøligen til hjelp. Mens den ennå er ganske tynn, anbefaler jeg å stikke en del hull i kaken og helle glasur ned i disse. Mmmm
Kaken kan med fordel gjøres ferdig 12 timer før den skal serveres så smaken får satt seg skikkelig.
lørdag 5. april 2014
Falafler
Falafler var noe jeg trodde var veldig vanskelig å lage for det er jo både vegetarisk og utrolig godt. Men så fant jeg denne:
Ingredienser:
1 boks kikerter
1 løk - finhakket
2-3 hvitløksfedd - finhakket
2 ts spisskummen
2 ts tørket koriander
1 ts kajennepepper/chilipulver
1/4 ts bakepulver
2-3 ss hvetemel (for fyldigere konsistens, se an hvor mye du trenger)
1 egg - sammenpisket
(oppdatering: Jeg leste nettopp på veganmisjonen at falafler blir best hvis man har kardemomme i. Dette har jeg ikke prøvd, men kan gjøre det nå før bryllupet..)
Fremgangsmåte:
1) Fres løk og hvitløk på middels varme til den er myk og blank.
2) Skyll de bløtlagte/hermetiske kikertene og la de renne godt av seg i ett dørslag.
3) Ha kikerter, løkblanding, krydder og bakepulver i en bolle og bruk stavmikseren eller en kjøkkenmaskin til å mose alt til en passe grov blanding.
4) Bland inn egget og kna deigen godt sammen.
5) Lag ti - tolv små boller og trykk dem ganske så flate. Da synes i hvert fall jeg det er lettest å få dem gjennomstekte og ikke brent. Stek på litt lav varme - jeg brukte 5 av 12.
fredag 4. april 2014
Enkel bulgur eller couscous med laks
Denne har jeg ikke prøvd ennå, men den høres så enkel og god ut at denne nok ganske snart er på bordet:
Ingredienser:
ferdigkokt bulgur eller couscous
tomat
avokado
1 fersk chilli, evt chillipulver eller -pasta
laks i biter
creme fraice
Kutt grønnsakene og bland det med couscousen. Stek dette lett sammen med chillien. I en annen panne steker du laksen. Bland alt og servere med en klatt creme fraice.
Ingredienser:
ferdigkokt bulgur eller couscous
tomat
avokado
1 fersk chilli, evt chillipulver eller -pasta
laks i biter
creme fraice
Kutt grønnsakene og bland det med couscousen. Stek dette lett sammen med chillien. I en annen panne steker du laksen. Bland alt og servere med en klatt creme fraice.
Annes brownies
Det finnes tusenmillioner browniesoppskrifter og de er sikkert veldig gode alle sammen. Dette er imidlertid min favoritt:
Ingredienser:
2 dl sukker
100 g smør/margarin
3 ss sirup
2 egg
1 1/2 dl hvetemel
3/4 dl kakao
1 ts bakepulver
50 g hasselnøtter
50 g kokesjokolade
1) Bland smør og sukker ("røres hvitt" står det i oppskriften, jeg tror aldri jeg har gjort det selv om jeg en periode bakte den en gang i uken).
2) Sirup blandes i
3) Deretter tilsette eggene
4) og mel, kakao og bakepulver
5) Hasselnøtter og kokesjokolade hakkes i småbiter. Halvparten skal i røren, resten på toppen av kaken før den settes i ovnen. Det er sjokoladen som gjør at dette er en ekstra god brownies, den må altså ikke sløyfes!
Hell røren i en vanlig paiform (tror det er 22 cm i diameter) og stek kaken midt i ovnen på 180 grader. Når den har begynt å løsne litt fra kanten er den ferdig. Steketiden varierer mellom 15 og 40 min, avhengig av størrelsen på formen og ovnen. Jeg synes den heller bør tas ut litt for tidlig enn litt for sent, men det kommer jo an på hvor klissete man liker kaker.
Ingredienser:
2 dl sukker
100 g smør/margarin
3 ss sirup
2 egg
1 1/2 dl hvetemel
3/4 dl kakao
1 ts bakepulver
50 g hasselnøtter
50 g kokesjokolade
1) Bland smør og sukker ("røres hvitt" står det i oppskriften, jeg tror aldri jeg har gjort det selv om jeg en periode bakte den en gang i uken).
2) Sirup blandes i
3) Deretter tilsette eggene
4) og mel, kakao og bakepulver
5) Hasselnøtter og kokesjokolade hakkes i småbiter. Halvparten skal i røren, resten på toppen av kaken før den settes i ovnen. Det er sjokoladen som gjør at dette er en ekstra god brownies, den må altså ikke sløyfes!
Hell røren i en vanlig paiform (tror det er 22 cm i diameter) og stek kaken midt i ovnen på 180 grader. Når den har begynt å løsne litt fra kanten er den ferdig. Steketiden varierer mellom 15 og 40 min, avhengig av størrelsen på formen og ovnen. Jeg synes den heller bør tas ut litt for tidlig enn litt for sent, men det kommer jo an på hvor klissete man liker kaker.
Kaldhevede ganske grove rundstykker - 6 timer
Denne oppskriften oppdaget jeg da storebror var ett år og jeg har laget den i gjennomsnitt en gang i uken siden. Han er nå fem og et halvt og jeg er fortsatt like begeistret for disse. Gjett hva som står i kjøleskapet i skrivende stund.. En av tingene jeg liker ekstra godt ved denne oppskriften er at man ikke trenger vekt eller litermål, bare en halvlitersflaske og en teskje.
Her kommer den:
- 1/2 l kaldt vann
- 2 ts tørrgjær
- 1 ts salt
- 1 ts sukker eller honning
- Det du måtte ønske av mel, havre og frø. Begynn med litt og tilsett mer etterhvert. Totalmengden skal tilsvare 600 g mel. OBS! Når man kaldhever deiger er det viktig at man ikke bruker altfor mye grovt mel ellers blir rundstykkene tung og harde. La litt over halvparten være finmalt hvetemel og havregryn. Forresten, hvis du har ferdigkokt quinoa tilovers, blir rundstykkene sunnere og mer proteinrike hvis du har dette i deigen. Smaken påvirkes ikke i nevneverdig grad.
Så til fremgangsmåten:
1) Bland alle ingrediensene. Da får du en klissete, havregrøtaktig deig. Som nevnt ovenover, du må ikke finne på å helle den ut på bordet for å kna! Dekk bollen til og sett den i kjøleskap.
2) La den står i kjøleskapet i seks timer eller mer.
3) Sett ovnen på 200 grader og gjør klar en plate med bakepapir.
4) Ta rundstykkestore klatter av deig med en spiseskje over på platen. Dryss over sesamfrø, quinoa eller annet du liker på toppen av rundstykkene dine. De er også gode uten noe fiksfakseri.
5) Stek i 25-30 minutter.
Kaldhevede ganske grove rundstykker - 12 timer
Denne rundstykkeoppskriften kom jeg over ganske nylig og jeg ble glad i den med en gang. Den ligner mye på den andre rundstykkeoppskriften min, men det er noen små forskjeller i temperatur, vannmengde og litt til. Heller ikke her trenger du å kna det grann. Her kommer den:
Ingredienser:
1 pakke tørrgjær,eller 10 gram fersk gjær
8 dl kaldt vann
1 ss grovt salt
2 ts sukker
Det du måtte ønske av mel, havre og frø. Begynn med litt og tilsett mer etterhvert.
OBS! Når man kaldhever deiger er det viktig at man ikke bruker altfor mye grovt mel ellers går ikke hevingen som den skal. La litt over halvparten være finmalt hvetemel og havregryn. I den opprinnelige oppskriften er det angitt mål for hva man kan ha i forskjellige saker og ting. For de interesserte har jeg limt dette inn nedenunder, men jeg følger det på ingen måte selv.
Så til fremgangsmåten:
1) Bland alle ingrediensene. Da får du en klissete, havregrøtaktig deig. Som nevnt ovenover, du må ikke finne på å helle den ut på bordet for å kna! Dekk bollen til og sett den i kjøleskap.
2) La den står i kjøleskapet i tolv timer eller mer.
3) Sett ovnen på 250 grader og gjør klar en plate med bakepapir.
4) Ta rundstykkestore klatter av deig med en spiseskje over på platen. Dryss over sesamfrø, quinoa eller annet du liker på toppen av rundstykkene dine. De er også gode uten noe fiksfakseri.
5) Stek i 15 - 20 minutter. Ikke bruk varmluft.
Deigen holder seg i kjøleskap i 5 dager så du kan steke nystekte rundstykker hver dag. Denne deigen gir forresten for mange rundstykker til bare én plate med mindre du virkelig er hard på å presse dem sammen.
Som lovet ovenover, her kommer den mel- og frøsammensetningen som brukes i den opprinnelige oppskriften:
1/2 dl linfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl gresskarkjerner
1dl sammalt hvete
2 dl rugmel
1 ss grovt salt
2 ts sukker
6 dl hvetemel
4,5 dl havregryn
Ingredienser:
1 pakke tørrgjær,eller 10 gram fersk gjær
8 dl kaldt vann
1 ss grovt salt
2 ts sukker
Det du måtte ønske av mel, havre og frø. Begynn med litt og tilsett mer etterhvert.
OBS! Når man kaldhever deiger er det viktig at man ikke bruker altfor mye grovt mel ellers går ikke hevingen som den skal. La litt over halvparten være finmalt hvetemel og havregryn. I den opprinnelige oppskriften er det angitt mål for hva man kan ha i forskjellige saker og ting. For de interesserte har jeg limt dette inn nedenunder, men jeg følger det på ingen måte selv.
Så til fremgangsmåten:
1) Bland alle ingrediensene. Da får du en klissete, havregrøtaktig deig. Som nevnt ovenover, du må ikke finne på å helle den ut på bordet for å kna! Dekk bollen til og sett den i kjøleskap.
2) La den står i kjøleskapet i tolv timer eller mer.
3) Sett ovnen på 250 grader og gjør klar en plate med bakepapir.
4) Ta rundstykkestore klatter av deig med en spiseskje over på platen. Dryss over sesamfrø, quinoa eller annet du liker på toppen av rundstykkene dine. De er også gode uten noe fiksfakseri.
5) Stek i 15 - 20 minutter. Ikke bruk varmluft.
Deigen holder seg i kjøleskap i 5 dager så du kan steke nystekte rundstykker hver dag. Denne deigen gir forresten for mange rundstykker til bare én plate med mindre du virkelig er hard på å presse dem sammen.
Som lovet ovenover, her kommer den mel- og frøsammensetningen som brukes i den opprinnelige oppskriften:
1/2 dl linfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl gresskarkjerner
1dl sammalt hvete
2 dl rugmel
1 ss grovt salt
2 ts sukker
6 dl hvetemel
4,5 dl havregryn