fredag 9. desember 2022

Kaldhevede lussekatter

Kaldheving høres kanskje litt skummelt eller avansert ut, men det er det stikk motsatte. Du slipper å vurdere om vesken holder kroppstemperatur og trenger heller ikke å passe på at deigen hever først så så lenge og deretter så så lenge. Med kaldheving gjør du alt ferdig på kvelden, setter den det kjøligste stedet du har inne (ikke fryseren) og etter åtte timer er den klar til å settes i ovnen når du måtte ha lyst til det.

Her kommer min kaldhevede versjon av lussekattene fra Det søte liv.

Til 40 lussekatter av anstendig størrelse trenger du

1 liter melk
300 g smør
275 g melis
1 gram safran eller litt gurkemeie - kan sløyfes. Se info under oppskriften
1-2 ts kardemomme - kan sløyfes. Se info under oppskriften
2 ts tørrgjær / 1/4 fersk gjær (det er ikke så nøye at dette er helt nøyaktig)
1,5 kg hvetemel

1 egg til pensling
rosiner til pynt

Jeg bruker alltid tørrgjær og skriver derfor om dette i hovedoppskriften. Det er en litt annen fremgangsmåte for fersk gjær, den kommer nedenunder. Det er ikke vanskeligere og skal etter sigende føre til luftigere bakst så bare kjør på med fersk gjær, hvis du vil.

Begynn med å smelte smøret. Når det er klart, har du i melisen. Hvis du vil bruke safran eller gurkemeie, er dette tidspunktet for å tilsette dette. (Safran bør visst ligge i varm veske i noen minutter, hvorfor vet jeg ikke.) Bland deretter med melken.

Mens smøret smelter, tar du nesten alt melet i en stor bolle. Hold imidlertid av litt, for det er ikke sikkert du trenger alt og da kan deigen bli tørr og ikke like god som den kunne vært. (Hva mener jeg så med litt? Tja, kanskje ca 100 gram, men ta det på øyemål. Det gjør ikke noe hvis du holder av for mye, det er jo bare å tilsette det når du ser at deigen er for klissete.) Rør tørrgjæren inn i melet.

Deretter har du alt det våte i melet og rører det godt sammen. Den kan godt være litt klissete, men ikke så veldig.

Dryss mel over kjøkkenbenken eller et annet egnet sted (selv bruker jeg spisebordet med en voksduk på) og elt deigen litt der. Så deler du opp deigen i to like store deler og deretter deler du disse opp i to like store deler så du sitter igjen med fire like store deler. Det er ikke så nøye at de er akkurat like store, men jeg liker å veie hver deigdel så jeg kan sammenligne om de er ca like store for det øker sannsynligheten for at lussekattene også blir ca like store.

Del hver deigdel i ti og rull så disse til lange pølser. Jeg former mine lussekatter til den tradisjonelle lussekatt S'en som visstnok kalles julegris fordi jeg synes det er lettest, men det finnes mange varianter. 
Dette kan du se på Tines lussekattvideo. Formingen av lussekattene finner du mellom sekund 28 og 38.

Fordel lussekattene på to eller tre stekeplater med bakepapir. Husk at de kommer til å heve så de kan ikke ligge for tett. Sette brettene et kjølig sted hvor det ikke er trekk. Kjøleskapet er fint, men hvem har plass til tre stekeplater i kjøleskapet? Jeg satte mine ut i oppgangen, men tidligere har jeg bare hatt dem på kjøkkenbenken i romtemperatur og de har hevet fint likevel.

Rydd opp.

Morgenen etter setter du ovnen på 230 grader før du begynner morgenstellet. Når den er varm, pensler du lussekattene med egg og pynter med rosiner. Ovner varierer så sjekk hvordan baksten ser ut etter fem minutter. Er den for lys, lar du den stå noen minutter til. Jeg anbefaler å sjekke med max to minutters mellomrom for det går fort på slutten.

Fremgangsmåte for fersk gjær: 

Begynn med å smelte smøret. Når det er klart, har du i melisen. 

Smuldr gjæren i en kopp og tilsett litt av melken og litt av smør/melisblandingen. Rør rundt til det meste av gjæren er oppløst.

Hvis du vil bruke safran eller gurkemeie, er dette tidspunktet for å tilsette dette i smørgryten. (Safran bør visst ligge i varm veske i noen minutter, hvorfor vet jeg ikke.) Bland deretter med melken.

Mens smøret smelter, tar du nesten alt melet i en stor bolle. Hold imidlertid av litt, for det er ikke sikkert du trenger alt og da kan deigen bli tørr og ikke like god som den kunne vært. (Hva mener jeg så med litt? Tja, kanskje ca 100 gram, men ta det på øyemål. Det gjør ikke noe hvis du holder av for mye, det er jo bare å tilsette det når du ser at deigen er for klissete.) 

Deretter har du alt det våte (både med og uten gjær) i melet og rører det godt sammen. Den kan godt være litt klissete, men ikke så veldig.

Følg ellers fremgangsmåten ovenover.

Om safran/gurkemeie:
Safran er jo kjent for å være selveste lussekattkrydderet. Personlig synes jeg ikke det smaker så mye, men jeg kan jo ha vært uheldig. Safran er ganske dyrt, jeg fikk 0,5 gram til 46 kr på Rema. Gurkemeie smaker ikke som safran, men gir en lignende gulfarge. Dersom du ikke har noen av delene, mener jeg at det går helt fint å lage lussekatter som ikke er gule.

Om kardemomme:
Jeg pleier ikke å bruke dette i lussekatter, men jeg ser at en del oppskrifter har det med. Bruk det hvis du har det og har lyst til å bruke det, hvis ikke, går det også helt utmerket.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar