lørdag 1. januar 2022

Aioli

Til siste middag i 2021 bestemte jeg meg for å gjøre et nytt forsøk på aioli. Jeg prøvde å lage dette for mange nyttårsaftener siden, men det gikk ikke særlig bra. Denne gangen hadde jeg imidlertid en hjelper som kunne helle i oljen i en tynn stråle mens jeg rørte konstant og da ble det en suksess. Oppskriften fant jeg på en av mine favorittblogger Et kjøkken i Istanbul.

Det du trenger er:

  • 2 hvitløksfedd, skrelt og most i en morter med litt salt
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 eggeplommer
  • 100 ml olivenolje
  • 100 ml solsikkeolje
  • salt og pepper

I og med at mine hvitløksfedd var litt mindre enn normalen, tenkte jeg at det bare ville bli godt hvis jeg tok i tre. Det viste seg å være feil, hvitløkssmaken ble altfor dominerende. Jeg liker hvitløkssmak, men aioli skal smake mer enn bare det.

Rør sammen hvitløk, sitronsaft og eggeplommer og tilsett oljen, litt etter litt. Vidar Begum anbefaler at man bruker noen minutter på å røre inn de første spiseskjeene med olje og deretter lar det gå raskere. Poenget er at det ikke skal skille seg. Når all oljen er tatt opp, smak til med salt og pepper.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar