Du trenger:
500 g hvetemel
60 g sukker
1 ts salt
1/2 pakke tørrgjær
3 dl melk
250 g smør
litt egg til pensling
det du måtte ønske av fyll, f.eks. marsipan eller kokesjokolade
Ingrediensene skal helst være kalde når du går i gang så jeg satte mine ut på terrassen i januarkulden. Må si jeg er usikker på hvor viktig det er, det går nok fint hvis de er romtempererte så lenge smøret kommer rett fra kjøleskapet. Denne oppskriften er forresten basert på Trines oppskrift på pain au chocolat.
Mel, gjær, sukker og salt røres sammen før melken tilsettes. Etter noen minutter skal du få en deig med normal konsistens. Min ble altfor tørr, da tilsatte jeg bare litt mer melk. Så skal den stå kaldt i femten min som du f.eks. kan bruke på å lese et kapittel fra Det vesle huset på prerien for dine medbakere.
Kjevl deigen ut til et kvadrat på 30x30. Deretter høvler du smør med en ostehøvel slik at du får et kvadrat på 20x20 inni deigkvadraten. Når jeg beskriver dette, er jeg for første gang skikkelig irritert for at jeg ikke har bilder på bloggen, hvis du ikke forstår forklaringen min, anbefaler jeg å gå inn på lenken jeg har limt inn ovenover og se på Trines bilder. Smørkvadraten skal ligge som en diamant inne i deigkvadraten slik at man kan brette deigen over smøret slik som trekantene i en spå man lager som barn. Poenget er at du skal ha et lag deig, et lag smør og så enda et lag med deig på toppen.
Kjevl så deigen ut i et rektangel på 25x45 cm. Det er viktig at det ikke går hull på den slik at smøret kommer ut. Det gikk fint hos oss så jeg vil påstå at det ikke er kjempevanskelig. Når deigen er blitt stor nok, bretter du høyre tredjedel over tredjedelen i midten og deretter venstre tredjedel over der. Da får du tre lag.
Deigen skal, i følge Trines oppskrift, ligge kjølig i 20 min før man gjentar prosessen med å kjevle til 25x45 så bretter den på samme måte og deretter gjør det samme igjen. Jeg tror imidlertid jeg kommer til å teste hvordan det blir uten disse kalde pausene neste gang.
Når du er ferdig med dette, kjevler du deigen ut til et rektangel på 30x60 cm. Deretter skjærer du denne i to, slik at du får to rektangeler på 15x60. Del disse opp i trekanter og legg på fyllet du måtte ønske midt på den bredeste delen. Jeg husker faktisk ikke hvor mange jeg fikk, tror det kanskje var 22 totalt. Rull dem sammen, begynn på den brede ende. Klem dem sammen i endene slik at fyllet ikke renner ut når det blir varmt i ovnen.
Deretter skal croissantene etterheve i 2 timer, pensles med egg og stekes på 180 grader, midt i ovnen i 20 minutter.
Disse ble helt fantastisk gode! De er nok gode i morgen også, men helt ferske var de virkelig noe helt spesielt. Neste gang kommer jeg derfor til å følge Trines råd om å fryse en del ned før jeg steker dem. Disse kan tines en time og deretter pensles og bakes som nevnt ovenover så har du ferske croissanter så lett som bare det!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar