Denne gryten ble jeg kjent med da vi bodde i Firenze (fiorentina betyr "fra Firenze"). Jeg lager den hver gang vi har nye gjester, både fordi den er så god og fordi den lett kan lages dagen i forveien:
Antall porsjoner 6
2 gulrøtter
1 kg grytekjøtt, gjerne mørbrad*
4 ss olivenolje
40 gram bacon
3 stilker hakket stangselleri
1 middels stor, hakket løk - glemmes ofte av meg og det merkes egentlig ikke
1 glass vin - jeg bruker hvitvin fordi det er det jeg pleier å ha, men rødvin er vel så godt
1 boks hakkede tomater1 god neve med hakkede basilikumblader1 boks kikerter - kan sløyfesSalt og pepperGod kjøttkraft/fond til å spe på tomatsausen
Fremgangsmåte
Skjæer kjøttet i passende biter, ta salt og pepper på og brun det sammen med baconet. Hakk gulerøttene i tynne skiver, stangsellerien i store biter og kom alt i gryten.
Hell over et glass vin, og la det koke nesten helt inn.
Hell over en boks med hakkede tomater, gjerne kjørt en runde i stavmikser sammen med en neve basilikumblader først. Hell over litt god kraft om nødvendig, grytekjøttet skal være 3/4 dekket med saus.
La det trekke i 2-4 timer med lokket på. Rør av og til og øs varm kraft over kjøttet ved behov. En stund, alt fra 20 til 60 minutter, før servering tar du i kikertene. Hvis du glemmer det er det imidlertid ingen krise, jeg tar dem bare i for å få litt flere grønnsaker.
Server med f.eks. couscous eller potet- og blomkålmos
Kok gjerne lengst mulig. Ikke koking egentlig; men ha varmen så lav at væsken bare løfter seg av og til i gryta. Og lager du dette kvelden før, la stek og saus være i samme gryte, det får smakene til å sette enda mer. Det blir nesten som får-i-kål dagen derpå, den smaker jo alltid best dagen etter!
* Opprinnelig skal man bruke oksekjøtt, gjerne mørbrad, men hvis man ikke er en skikkelig kjenner fungerer det like godt med annet kjøtt, f.eks svinekotteletter. Det er sausen som smaker mest uansett.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar