onsdag 13. oktober 2021

Ovnsbakt gresskar med kikerter og tahinisaus

Ohlala! I dag var jeg bare så utrolig fornøyd med middagen! Jeg har bare lyst til å spise mer og mer og mer! Foranledningen var at jeg og femåringen plukket epler i hagen til en kollega av mannen min og ikke bare fikk med fem kilo eple, men også grønnsakskasse noen hadde glemt å hente. I den grønnsakskassen var det et hvitt, relativt flatt gresskar som hadde litt mugg på seg og det måtte brukes straks. Jeg fant denne oppskriften og er skikkelig glad for at jeg hadde alt jeg trengte i hus. Jeg fulgte den nesten slavisk, men skriver ned min versjon likevel.

Gresskar skjæres i biter, blandes med litt olivenolje, salt og pepper og bakes på 220 grader inntil de er møre. Det tok ca 40 minutter. Hvor mye trenger du? Det kommer an på hvor mange som skal spise og hvor godt dere liker gresskar. Jeg gjetter på at vi hadde 150 gram, men så var det bare jeg som liker gresskar.

1 løk skjæres i ringer og stekes i olivenolje til den er brun. Tror jeg brukte 20-30 minutter på relativt svak varme. Hvis dere er flere enn to som skal spise, stek flere løk.

Hvis du vil ha ris til, setter du den over samtidig som løken.

Tahinisausen lages slik:1 fedd hvitløk moses med siden av en kniv og skjæres i så fine biter som mulig. Rør dette sammen med noen ts tahini (0.5 dl på øyemål), saften av en halv sitron, to ss olivenolje, salt og pepper. Det er sikkert lurt å lage dette så tidlig som mulig så alle smakene får satt seg.

Stekte kikerter: Ti minutter før du tror gresskar og løk steker du kikerter i olje i pannen på middels varme. Jeg brukte en stor og en litt mindre kartong, mulig det var for mye, men det fikk nå plass i pannen. De skal stekes til de blir gyldne. Det siste minuttet steker du dem sammen med en liten ts spisskummin og en liten ts malt koriander.

Jeg valgte å server alt hver for seg så den som ikke var så glad i gresskar kunne ta mest av det andre. Selv synes jeg gresskaret var helt supert!

søndag 10. oktober 2021

Brisket til søndagsmiddag

For noen uker siden kjøpte jeg brisket for første gang. Dette er et stykke kjøtt som er temmelig seig og krever lang tid med varmebehandling - perfekt for slow cooking, med andre ord. Her, i bloggens innlegg nr 300, kan du lese om hva jeg gjorde med det og hvordan resulatet ble.

Da kjøttet hadde tint, lot jeg det marinere i en pose i kjøleskapet over natten. Marinaden besto av 2 ss soyasaus, i ss lønnesirup, to fedd opphakket hvitløk og litt pepper. Neste gang tar jeg også en ss salt og muligens noe annet krydder, f.eks. tørket oregano, paprika eller rosmarin. Hvis du ikke har lønnesirup, fungerer det nok like bra med honning. Søndag morgen la jeg kjøttet i slow cookeren sammen med ca 1 dl vann og lot den stå på svak varme i åtte timer. Jeg snudde den noen ganger underveis slik at alt kjøttet deler av tiden var under kraften, i tilfellet det skulle påvirke hvor tørt kjøttet ble. Det ble vel 3 dl kraft til saus. Denne jevnet jeg ut med litt maizenna. Jeg vet at superkokkene synes man ødelegger maten med dette, men selv foretrekker jeg tykkere saus enn bare tynn sky.

Hva skulle jeg så servere til? Det ble hasselbakte poteter, gulerøtter tilberedet på samme måte som potetene, dampede aspargesbønner og ovnsbakt blomkål. (Begge oppskriftene jeg har lenket til her, inneholder friske urter og ost. Jeg hadde ingen av delene, det ble bra likevel. Alt blir vel bedre med smeltet parmesan e.l., men etter min mening bør man prøve oppskriftene uten for det er uansett mye god smak i dem.)

Hva ble resultatet? Alt i alt en anstendig søndagsmiddag. Kjøttets konsistens var nærmere pulled pork enn stek så jeg ville kanskje ikke servert det til kongen, men jeg synes absolutt det var tilfredsstillende! Litt mer salt på neste gang så blir dette en innertier.

mandag 27. september 2021

Leker til sommersamling på jobben

Etter at mange hadde sett hverandre max to ganger på nesten et og et halvt år, var vi to på jobben som satte inn støtet for å opp det sosiale miljøet og inviterte hele enheten til sensommertreff. Først spiste vi tapas, så gikk vi til en dam ikke langt fra jobben med svaner, piletrær og store gressplener rundt. Samlingen ble en suksess og det skulle da bare mangle i og med at vi hadde to lange møter i forkant for å få lekene best mulig. Her kommer de:

Finne noe som kan flyte. Oppgaven var at lagene skulle vise oss noe som kunne flyte på dammen. Vi hadde ikke på forhånd sagt hva som ga poeng, men hintet om at både stil og kreativitet ville bli vektlagt. Et lag kom med et tørt blad, de andre kom med papirbåter. Laget som hadde pyntet sin med en fjær, gikk av med seieren.

KOMMENTAR: Hvis man ikke er i nærheten av et vann, kan man f.eks. gjøre den om slik at lagene skal finne det som bråker mest, det som blir høyest eller noe helt annet.

Bildebingo. På veien fra jobben til svanedammen fikk lagene i oppgave å ta bilde av ni forskjellige ting: En leende enhetsleder, en kjendis, en osp, en tysk bil, en direktør, et levende dyr, et fly, en idrettsutøver og noe som også kunne være et navn (f.eks en stein er en gjenstand en Stein er en mann, det å helle som også er navnet Helle). Da de kom frem, etter 40 minutter, skulle de fortelle hvor mange de klarte og vise oss tre bilder som de mente var spesielle. Det ene laget hadde tatt bilde av min medarrangør og sa han var en fremtidig direktør – de fikk selvfølgelig masse smiskepoeng. Ellers fikk alle poeng etter hvor mange av tingene de sa de hadde tatt bilde av (altså max ni) og tillegg for vår vurdering av bildene de viste frem. Vi landet bl.a. på å gi en god del ekstrapoeng til den ene gruppen som faktisk hadde gått rundt til folk de traff på gaten og spurt «Unnskyld, er du kjendis. Vet du om det er noen i nærheten?» (de fant faktisk en som hadde spilt i en serie på NRK) og også funnet en fotballpappa som drev enkeltmannsforetak og dermed kunne kalle seg direktør i eget selskap. Det kaller jeg dedikert oppgaveløsning!

KOMMENTAR: Det kan være lurt å på forhånd skrive ut et ark til hvert lag med en oversikt over det de skal ta bilde av, kanskje også med illustrasjonsfoto, men det er ikke et must.

Tegnekonkurranse: En fra hvert lag går opp til arrangøren og får vite noe de skal tegne. Så går de tilbake til lagene og gjør sitt beste for å tegne utfordringen. De får bare svare med ja eller nei og evt. med å peke på arket. Når lagkameratene har gjettet det, går en ny person fra laget til arrangøren og får en ny oppgave. Slik fortsetter det til et av lagene har klart å gjette ti ting. Oppgavene bør være varierende, fra de enkle som f.eks. Valle View, til de vanskelige som statsministerfrue. Vi ga bare poeng til vinnerlaget.

KOMMENTAR: Husk penn og nok ark.

Stafett. Min makker er fotballtrener og har masse kjegler hjemme. Vi lagde fire identiske baner med disse og sa at alle deltakerne på alle lag skulle komme seg gjennom banen. Dette skulle de gjøre en og en med skjerf for øyet og bare lagkameratenes forklaringer til hjelp. Alle fikk utdelt hvert sitt skjerf så ingen risikerte smitting ved skjerfbytting. (Det er første gang jeg har hatt glede av at jeg eier kanskje førti skjerf..). Oppgavene høres kanskje lette ut, men det var de i hvert fall ikke for undertegnede. Først skulle vi gå rundt en gul kjegle, deretter mellom to røde, så hoppe over en oransje og til slutt gå tre ganger rundt en blå før vi skulle skynde oss tilbake til startsstreken.

KOMMENTAR: Man trenger skjerf, god plass til fire baner og kjegler/stoler eller annet som markerer banen. Hvis man er et sted med mye asfalt, f.eks. på den store parkeringsplassen på Soria Moria, kan man også tegne hinderne med kritt.

Quiz. Quiz er jo quiz, men jeg er tilhenger av å også premiere kreativitet og ikke bare god hukommelse for man kan jo risikere å havne på et lag hvor en kan alle svarene og da blir det ikke så mye interaksjon. Et eksempel på kreativitetskrevende spørsmål er: Etter forrige teamsoppdatering fikk vi mange nye emojies, men de tilfredsstiller ikke alle behov. Gi meg tre eksempler på emojies dere savner. Eller: Årets julekalender på NRK heter Snøfall 2 og handler om julenissens by Snøfall. Imidlertid kan man tenke seg en julekalender som handler om UDI. Hva skulle denne hett og hva hadde plottet vært? Eller: Hvis the Beatles hadde nevnt Frode Forfang i en av sangene sine, hvilken hadde det vært?

KOMMENTAR: Husk penn og papir til hvert lag.

 

Jeg synes, som nevnt, også at det er en god ide å gi laget en oppgave som handler om å bli mer kjent med hverandre. F.eks. kan de finne opptil tre fellestrekk alle lagmedlemmene deler, f.eks. holdt på med musikk, liker å lage kake, har hoppet i fallskjerm, har vært på tv, har høydeskrekk, var livredde for traktorer da de var små, aldri har kjørt slalom osv.

torsdag 23. september 2021

Blomkålsalat

Nå ser jeg egentlig på South Park, men nå er det pause så da limer jeg inn en oppskrift jeg synes var veldig god. Tror dessverre jeg var den eneste, men, men.

Chilli con carne fra Trines matblogg

Her en lørdag var jeg kjempesulten, kom ikke på noe annet akseptabelt enn taco, men hadde svært liten lyst til all opphakkingen. Jeg bestemte meg for å prøve med en gryte med nachochips til og var veldig fornøyd med denne. Fordi sider kan forsvinne, limer jeg også oppskriften inn her.


400 g            kjøttdeig, evt. grytekjøtt
1        løk, finhakket (jeg brukte rødløl)
2 feddhvitløk , finhakket
½rød chili , finhakket
1 tschilipulver , smak til
1/2 tsspisskummin , smak til
1kanelstang
1 bokshermetiske tomater
100 gsoltørkede tomater , finhakket
2bokser chilibønner (bønnene + væsken fra den ene boksen)
salt og pepper

Stek kjøttet/kjøttdeigen raskt i to omganger i litt smør, krydre med salt og pepper og legg til side.

Fres løk, hvitløk og chili i smør, til løken er blank og myk. Tilsett krydderet og la det frese med ca et minutt, og tilsett deretter hermetiske tomater, soltørkede tomater og væsken fra den ene boksen med chilibønner. Tilsett kjøttet/kjøttdeigen og la det surre med til kjøttet er mørt og fint, etter ca 30 minutter. Tilsett eventuelt mere av væsken fra chilibønnene hvis det koker tørt underveis. Tilsett til slutt chilibønnene og smak eventuelt til med mere krydder. Retten er klar når bønnene er gjennomvarme. Fjern kanelstangen og server med f.eks. ovnsbakt søtpotet og gjerne en rømmeklatt.


Røkt torsk med gulrotstuing og poteter

I det siste har jeg var ganske dårlig på middagslagingsfronten, men i går bestemte jeg meg for å går får noe skikkelig tradisjonelt. Valget falt på røkt torsk fra Laksen (på Sagene) med poteter og gulrotstuing.

To av disse bestanddelene var det ikke noe hokus pokus med, fisken skulle trekke i nyoppkokt vann i syv minutter og potetene skulle koke. Imidlertid var det litt mer som skulle gjøres med stuingen. Før jeg går videre til oppskriften, vil jeg opplyse om at stuingen faktisk var god og alle spiste av den. Riktignok var det delte meninger om gulrøttene så var oppi, men minstemann spiste velfornøyd.

4 store gulrøtter skjæres i skiver på ca 1/2 sm

1 ts salt og 1 ts sukker has i 2,5 dl vann. Kok skivene i dette til de er møre.

50 g smør smeltes i en gryte på ganske sterk varme

2 ss hvetemel røres inn. Resten av vannet tilsettes i små porsjoner så det blir en sammenhengende saus

Kok i ca fem minutter på svak/middels varme

3 ss fløte røres deretter inn

Ha i gulrøttene og hold varm til servering

mandag 13. september 2021

Oppskriften på vaniljemuffinsene jeg lagde til nabofesten

 Jeg limer den bare raskt inn før leggetid: Vaniljemuffins med sjokoladekrem - Ida Gran Jansen Bonusgjesten hevdet det var de beste muffinsene hun hadde spist og det var jo hyggelig.

Sitronkake til jobbgjenforening september 2021

En varm ettermiddag tidlig i september, skulle kollegene endelig møtes for første gang på lang, lang tid. For en del var det et helt år siden sist og det var et engangstilfelle i forbindelse med at en gikk av med pensjon. Selv var jeg i lekekomiteen, mer om det i et annet innlegg, men da ingen meldte seg til å bake, tok jeg saken i egne hender. Dette jobbtreffet havnet midt oppi alle de andre bursdagene i august så jeg var ikke særlig lysten på noe søtt og derfor falt valget på noe jeg aldri har laget før, nemlig sitronkake. Den ble skikkelig god og her får du oppskriften:

350 g romtemperert smør
500 g sukker
4 egg
3 dl melk
2 sitroner
450 g hvetemel
3 ts vaniljesukker
3 ts bakepulver

Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett deretter eggene, ett av gangen. Bland det tørre og bytt på å tilsette tørt og melk i røren. Selv hadde jeg kanskje 2 dl melk og en dl sitronsaft, det ble friskt og godt. Ikke rør mer enn du trenger. Riv det gule av sitronene og ha det i til slutt.

Hell røren over i en bakepapirkledt langpanne på ca 25x35 cm og stek på 175 grader i 35-40 minutter.

Smør gjerne på en glasur bestående av 125 g kremost naturell, 60 g smør, 4 dl melis, 2 ts vaniljesukker og 0,5 dl sitronsaft som er rørt godt sammen. Jeg prøvde å røre dette sammen i en isboks med en skje og anbefaler absolutt å bruke en miksmaster eller lignende i stedet.

fredag 20. august 2021

Festkake med nøttebund, fikensyltetøy, pære og sjokoladeganache

Her får dere oppskriften på kaken jeg kanskje var aller mest fornøyd med på bryllupsfesten. Da jeg skulle lage den til en syttiårsdag oppdaget jeg til min irritasjon at jeg ikke hadde lagret hele oppskriften, bare bunnene. Heldigvis laget jeg kaken en måned senere for å overraske en kollega som fylte tretti og klarte å finne igjen den mer utfyllende oppskriften jeg sendte til en annen kollega i etterkant av markeringen. Det hører for øvrig med til historien at det viste seg at det vi feiret både var bursdag og mitt bryllup, men den siste delen der hadde de holdt hemmelig for meg. For noen gode kolleger, altså, enda bedre enn kaken dere finner oppskriften på under og det sier ikke så lite 💗

Hei,

Her er oppskriften på kaken vi hadde på Kristinas bursdag. Da brukte jeg bare to bunner, på bryllupet mitt lagde jeg tre bunner slik at kaken ble høyere. Det er grunnen til at det er to ulike mål.

400 g/ 270 g mandler (evt hasselnøtter) kvernes

6/4 egg og 3/2 dl sukker piskes til tykk eggedosis.

2 ss hvetemel og 2 ts bakepulver blandes først inn i nøttene og alt røres deretter forsiktig sammen. Hvis jeg lager to bunner i stedet for tre, tar jeg bare litt mindre på skjeene.

Jeg bruker to bunner på 20 cm, men det går sikkert an å bruke springformer på 24 cm også. Bunnene ble stekt på 175 grader og tatt ut da de var blitt litt brune på toppen. Når det er, varierer selvfølgelig med tykkelsen, sjekk jevnlig etter 25 minutter.

Fyllet var pisket fløte bandet med fikensyltetøy. Jeg tar bare dette på øyemål. Oppå kremen hadde jeg oppskåret pære. Jeg foretrekker små biter, men det er jo en smakssak.

Kaken ble pyntet med en sjokoladeganache som besto av 250 g kokesjokolade og 2.5 dl fløte. Oppå hadde vi kakepynt gullstøv og rundt var det ferske fiken.

lørdag 7. august 2021

Slik damper man kål

Kål er veldig godt og enkelt å tilberede. Dette har jeg oppdaget flere ganger og så glemt det igjen, derfor skriver jeg fremgangsmåten ned her, til tross for at det er så enkelt at det nesten er litt flaut. Nå når det er sesong, har jeg brukt sommerkål, tidligere har jeg brukt vanlig hodekål (heter det hvitkål på norsk, tro?), kanskje det er det som har gjort at jeg har syntes det har vært ekstra godt i det siste. Her kommer uansett fremgangsmåten:

Skjær kålen i skiver eller båter og legg i en gryte med litt vann. Allerhelst legger du den oppå en rist slik at den ikke kommer ned i vannet, hvis du ikke har det er det ingen krise. Da vi var på en temmelig spartansk utstyrt campingplass, skar jeg den harde kålstilken i biter og la resten av kålen oppå - det fungerte til en hvis grad. Hvor lenge den skal dampes, avhenger av hvor tykke skiver/båter du skjærer, men sjekk etter fem min. Hvis du skjærer som meg, er det da litt tid, kanskje to min før de er klare. Legg over en smørklatt eller to i noen minutter før de er ferdig dampede. Jeg må si jeg er usikker på om det har noe å si og om det eventuelt ikke er like godt at man tar smør på selv når man skal spise, men jeg skal teste det ut.


Vafler

Jeg har prøvd en del vaffeloppskrifter og sjeldent blitt fornøyd. Resultatet har alltid vært ok, men ikke så godt som jeg synes de skal smake. I sommer prøvde vi denne og konkluderte med at vi godt kan lage den igjen. Søsteren min hadde også oppi kulturmelk og kokosmelk, da ble de enda bedre.

Kladdekake på campingkjøkken

Jeg kommer visst aldri til å lære meg at det heter kladdkake og ikke kladdekake, derfor får dere dessverre feilstavingen her. Da vi var på campinghytte ved Stavern, ville eldstemann lage en kake. Vi var ikke interessert i å ha med nytt bakepulver o.l. hjem fra ferien når vi uansett har det hjemme i vårt overfylte kjøkkenskap, derfor insisterte jeg på at det skulle være en kake med få ingredienser. Resultatet ble som følger:

150 g smør og 150 - 200 g kokesjokolade smeltes.

Bland sammen 250 g sukker og 2 klyper flaksalt og tilsett deretter overnevnte smørblanding.

2 egg has i, ett av gangen.

150 g hvetemel røres inn til slutt.

Ha i den formen du mått ha tilgjengelig. I oppskriften som inspirerte meg var det brukt en springform, vi hadde bare en rektangulær ildfast form tilgjengelig. Vår kake ble stekt i kanskje 40 min, men egentlig skulle den være ferdig etter 20 min. Den var klissete nok da vi tok den ut, men for å lyde navnet full rettferdighet, burde vi ha tatt den ut tidligere.

De fleste av oss syntes kaken var ordentlig god, mannen min mente den hadde vært bedre med nøtter i.

OPPDATERING: I ettertid så jeg at det i den opprinnelige oppskriften står at man skal la kaken hvile en time før man spiser den. Kanskje det hadde gjort at den hadde satt seg bedre selv om den var litt vel klissete etter bare 20 min i ovn? Tester ut det neste gang jeg lager denne kaken, etter min smak kan den være så klissete den bare vil så lenge den ikke flyter utover tallerkenen.

søndag 18. juli 2021

Brokkoli stekt i pannen

 Jeg har aldri prøvd å steke brokkolig på sterk varme før. Nå har jeg imidlertid prøvd denne Brokkoli-wok | FRUKT.no og fant ut at det gikk fint 😊

mandag 5. juli 2021

Vegansk pavlova

Det er flere grunner til å prøve å lage pavlova uten egg. Allergi, begrense eggebruken av miljøhensyn, dyrevelferd etc. eller rett og slett at man er lei av å sitte med masse eggeplommer man ikke finner noe bruksområde til. Riktignok kan man lage lemoncurd, kaffekrem, eggedosis eller noe annet nydelig, men det er ikke alltid det passer å spise det. Hvis man søker etter marengs uten egg på nettet kommer det opp et godt antall sider hvor de priser en variant som i all hovedsak består av kikertlake, altså vannet oss kikertene kommer i hvis man kjøper dem i kartong eller boks. I likhet med alle disse bloggerne har også jeg funnet ut av at nei, det du tar ut av ovnen smaker ikke kikertlake og ja, det blir så likt marengs, både i smak og konsistens at du aldri hadde gjettet at det var noe annet hvis du ikke visste det. Vil bare understreke her at jeg har spist masse marengs laget av egg, bare i løpet av det siste halvåret så jeg har et godt sammenligningsgrunnlag. 

Oppskriftene du finner har litt ulike ingredienser, men alle har kikertlake, noe søtt som sukker og melis + noe syrlig som eddik eller sitron. Denne oppskriften inneholder også maizenna og vaniljesukker. Jeg er usikker på hvor nødvendig maizenna er, kanskje jeg tester en oppskrift uten en dag 😲 Hvilken kikertlake skal man så bruke? Jeg har forsøkt litt forskjellige og har både lykkes og feilet. Om dette skyldes laken, er jeg usikker på, men jeg har likevel bestemt meg for å prøve å enten bruke laken fra Anglemark eller Rema 1000s hermetikkbokser. Jeg forsøkte med den fra Remas kartonger, den ble stiv, men fløt ut til noe udelikat søtt kliss, så jeg den går i vasken heretter. Dette er nok bloggens lengste innledning, over til oppskriften

120 g kikertlake
130 g sukker
1/2 ts eddik (jeg bruker hvitvinseddik, men jeg tror alt går)
1 ss maizenna 
1 stor ts vaniljesukker

Sett ovnen på 200 grader.  Pisk kikertlaken så stiv at du kan snu bollen på hodet i ti sekunder uten at noe renner ut. Mens du gjør dette har du i sukkeret, litt etter litt. Vend inn resten av ingrediensene og form denne søte hvite massen til en sirkel på et bakepapir. Jeg har gjort min ganske stor de to gangene jeg har prøvd denne oppskriften og har fått en lav kake som akkurat er for stor for kakefatet. Neste gang skal jeg ikke lage den like stor og håpe på at den blir tilsvarende høyere. Skru ovnen ned til 100 grader og sett kaken inn. Her skal den stå i 90 minutter, deretter skrur du av varmen og lar den stå med en tresleiv i ovnsdørsprekken frem til den er kald.

Avslutningsvis er det to viktige ting du bør vite:
  1. Selv om laken blir like hvit og fast som eggehvitte, tror jeg den er litt svakere. Av den grunn bør du ikke ha i noe annet enn det som står i oppskriften. De gangene jeg har forsøkt meg på å tilsette sjokolade eller bittelitt kaffepulver, har det gått galt. Det kan jo være meg som klumser, laken eller noe annet, men jeg har i hvert fall ikke funnet oppskriften på denne typen pavlova med annen smak enn evt. litt vanilje, det kan være en indikasjon på at den ikke er så egnet til å teste ut nye smaker. Hvis du veldig gjerne vil ha litt smak, anbefaler jeg deg å strø kokos på bakepapiret før du har deigen på, da fester det seg i bunnen og resultatet får mye kokossmak.
  2.  Kaken bør settes sammen rett før den skal spises ellers risikerer man at den blir bløt.
Lykke til!

onsdag 19. mai 2021

Langtidsstekt kylling

 Hvis du har fire - fem timer til å lage kylling anbefales denne fremgangsmåten. Jeg brukte ikke honning, eller urter, men salt, pepper, sitron, hvitløk og litt vann. Ble veldig godt.

Indisk daal - oppskrift fra en av dommerne i Familiekokkenen

 I det siste har jeg flere ganger laget denne middagen. Den er god hvis man husker sitron og koriander. Sitter og synger for datteren min, derfor får dere lenken denne gangen.

fredag 7. mai 2021

Pølsegryte med bønner

Flere ganger i det siste har vi kommet over pølser fra Metervare på tillbud. Jeg må innrømme at jeg ikke kjenner dyrepolicyen deres og mistenker at den ikke er så god, men det kan jo være at den ikke er så ille og uansett skal man jo ikke kaste mat. Jeg hadde fått med to lammepølser og lagde følgende gryte med dem:

1 løk og 4 fedd hvitløk stekes

1 ss frisk oregano (evt. andre urter), pepper, 1 ts røkt paprikapulver, ts spisskummin og 1 ss tomatpure (kan sløyfes) stekes med et minutt eller to før du tilsetter

2 bokser bønner (jeg hadde svarte og kidney), 1 boks hakkete tomater og 1 ss balsamico.

Stek det du vil ha i av pølse (gjerne på forhånd), skjær i biter og tilsett rett før servering.

Jeg må innrømme at jeg er usikker på om jeg hadde noe til denne retten, antagelig var det ris. Evt. kan man ha i potetbiter eller drysse litt bulgur i.


tirsdag 27. april 2021

Hjemmelagede fiskepinner/fiskefingre - mye enklere og raskere enn forventet

Her kommer en veldig kort versjon av oppskriften til gårsdagens middag. Jeg vil helst kalle det fiskepinner, men fikk som tops at det kanskje ikke var så lurt fordi barna kunne bli skuffet over at det ikke var ferdigproduserte fiskepinner og gikk derfor for fiskefingre. Jeg synes egentlig dette er et dust navn, ingen har så lange fingre og fisker har i tillegg ingen, så jeg venter på en åpenbaring av et nytt og bedre navn på denne retten. Uansett, her er ingrediensene:

800 g fisk som er fersk eller tint - skjæres i passe tynne biter

5 ss mel, 1 god ts salt og noe pepper blandes i en vid skål

1 egg og 2 ss melk (havremelk er ok) blandes i en annen vid skål (evt isboks)

75-100 g griljermel has i nok en vid skål

Fiskebitene dyppes i de overnevnte vide skålene i den rekkefølge og legges deretter på et stekebrett. Stekes i ovenen i 10-15 minutter på 180 grader varmluft.

Jeg serverte dette med kokte poteter, eggesmør, kapers og revne gulrøtter. Tror ikke det blir lenge til jeg lager dette igjen, ass :-)

mandag 26. april 2021

Sjokolademuffins til muffinspynting med nabojenta

Årets femårsdag ble feiret tre dager til ende og vi har fortsatt mange rester. Et av punktene på programmet var å pyntemuffins med nabovenninnen, men da var allerede de to porsjonene sitronmuffins spist opp så da forsøkte jeg meg på sjokolademuffins og denne oppskriften her:

125 g smør smeltes og avkjøles

2 egg og
2 dl sukker piskes til eggedosis så lenge du gidder. Tilsett deretter smøret.

3 dl hvetemel, 1,5 ss kakao, 1,5 ts vanlijesukker og 1,5 ts bakepulver blandes sammen og siktes i røren vekselvis med 1,25 dl kulturmjølk (kefir, rømme, cultura, hva du måtte ønske av sure melkeprodukter).

Jeg leste et sted at man bør røre så lite som mulig, bl.a. for å unngå rårand så jeg prøvde å følge dette.

Røren ble heldt i det jeg kaller alminnelige muffinsformer, altså slike som var vanlige på 90-tallet. Det ble mellom 15 og 18 kaker. Irriterende nok husker jeg ikke hva jeg stekte dem på, men det var mellom 180 og 200 grader, sannsynligvis 180.  Ta dem ut etter 15-20 minutter.

Muffinsene fikk fin konsistens og smakte ok, men levde ikke helt opp til forventningene. Jeg trodde nemlig at jeg fulgte oppskriften på en supergod sjokoladekake, men da jeg så nærmere på bloggen oppdaget jeg at denne oppskriften er ganske annerledes enn den jeg mente å bruke. Vet ikke hva som har skjedd, men det var jo koronatid med hjemmeskole og alt da jeg la den inn i fjor så jeg hadde ikke konsentrasjonen helt med. Uansett, jentene slo seg løs med sølvkuler, rosa glasur på tube, hjerter, strøssel og non-stop så sluttresultatet ble uimotståelig likevel 😍

lørdag 24. april 2021

Amerikanske pannekaker

Det ser ut til at det er blitt fast bursdagstradisjon at vi voksne (les: jeg) steker amerikanske pannekaker til frokost på barnas bursdag. I går kveld oppdaget jeg at jeg aldri har lagret oppskriften så her kommer den fra kolonial.no.

Oppskriften er god, men det står ingen ting om hvor mange pannekaker man får ut av en porsjon. Da jeg skulle lage til to voksne og fire barn en tidlig aprilfrokost, økte jeg oppskriften med en fjerdedel. Dette viste seg å være helt unødvendig, vi har fortsatt mye røre igjen så en porsjon holder fint, i hvert fall dersom det er planlagt å spise noe annet enn bare pannekaker.

lørdag 3. april 2021

Kaffekrem til å ha på kaker

Her forleden bakte jeg kaffemuffins og i og med at jeg hadde en god del eggeplommer tilovers fra noe annet, ville jeg lage en annen kakekrem enn jeg pleier. Valget falt på denne fra det søte liv og hei, så god den var! Jeg laget den dagen før jeg trengte den, da var den blitt god og tykk, men det er ikke strengt tatt nødvendig. Du trenger

4 eggeplommer
100 g sukker
3 ss sterk kaffe, laget av en god teskjed pulverkaffe (jeg brukte den koffeinfrie varianten)
150 g smør - i biter

Pisk sammen egg og sukker og tilsett deretter kaffen. La det koke opp på svak - middels varme til det tykner. Rør hele tiden, det tar ikke så lang tid. Deretter tar du gryten av platen og rører inn litt og litt av smøret. Det gjør ikke noe at blandingen er varm. 

tirsdag 23. mars 2021

Hvit pizza med potet og blomkål

Dette blir en veldig kort oppsummering av hva jeg gjorde på hytta i marsferien, nedskrevet samtidig som årsmøtet i korpset. Når jeg lager pizza pleier jeg å bruke grunnoppskriften på Trines matblogg. Når jeg følger hennes oppskrift, får jeg to pizzaer. Jeg gjør dette imidlertid mye enklere enn Trine. Jeg bruker ikke pizzamel hvis jeg ikke har det (og merker egentlig ikke forskjell) og har ingen pizzastein. Jeg anbefaler derimot å følge trikset om å varme stekeplaten i ovnen i god tid før man skal steke pizzaen på den for resultatet blir en skikkelig god og sprø italiensk pizzabunn. (Sist jeg laget pizza hadde jeg bare skrudd på ovenen, men glemt å sette inn platen, den sto der en liten stund før pizzaen kom på, men det ble en litt seigere bunn enn vanlig.) Da vi var på fjellet i sommer, prøvde jeg denne oppskriften fra Tine, men med fremgangsmåten til Trine. Det ble også veldig godt og foreldrene mine kunne nesten ikke tro at det gikk an å lage så tynn og sprø pizza.

 Når man er to voksne og tre barn under åtte år,  holder dette fint. Det gjør nok ikke det når storebror er med.

Oppå har jeg 200 g rømme, iblandet trøffelolje og trøffelsalt. Jeg anbefaler blande dette sammen i god tid, gjerne mange timer før den skal på, for at smaken skal sette seg skikkelig.

Deretter tok jeg på små biter/skiver rå blomkål og tynne, tynne skiver av potet. Jeg skrellet poteten med potetskreller og la skivene i kaldt vann. Da de hadde ligget der noen minutter, tørket jeg dem og la dem på pizzaen.

Nydelig resultat! 😄



Fruktpizza

På hytteturen i langhelgen fikk vi endelig testet ut fruktpizzaen fra Familiekokkene. Vi hadde ikke nok bakepulver og ikke natron, men det ble et godt resultat likevel. Imidlertid ble det altfor mye til to store og tre små, også selv om vi jobbet med den i flere dager så neste gang lager jeg en mindre versjon. De tre eldste synes den var ordentlig god, de ynste var ganske lunkne. Konklusjonen er at det ble et godt og smakfullt resultat, men bløtkake er bedre. Oppskriften på bunnen er klippet rett ut fra denne siden.

  • 240 g hvetemel
  • 1/2 ss bakepulver
  • 1/4 ss natron
  • 1/4 g salt
  • 150 g sukker
  • 170 g (usaltet) smør, romtemperert
  • 1 egg
  • 2 ts vaniljeekstrakt/vaniljesukker

Sett ovnen på 175 grader. Smør en 30 cm pizzaform eller legg et bakepapir i en rund form.

Bland hvetemel, bakepulver, vaniljesukker, natron og salt i en bolle.

Visp sukker og smør i en kjøkkenmaskin. Ha i egg. Tilsett melblandingen litt etter litt til alt er godt blandet.

Fordel deigen utover pizzaformen. Sett i deigen i ovnen og stek i 11-13 minutter. La den avkjøles helt på rist.

  • Fløte vispes og has på
  • Eple, bokseananas, banan, kiwi og revet sjokolade ble fordelt over. Det var ikke nødvendig å legge det pent på, det ble mer pizzaaktig ved å bare legge det utover.

Pasta med blomkål og trøffelolje

 Her er en oppskrift jeg prøvde en mandagskveld: Pasta med blomkål, mandler og frisk trøffel - ALT.dk

Jeg fulgte den ikke helt, brukte blant annet trøffelolje. Tror den hadde blitt bedre med sitronskall. Kommer til å bli prøvd igjen. Bør ikke brukes uten parmesan, i så fall må man ha mer salt.

søndag 14. mars 2021

Små pavolvaer, noen med lakris og lemon curd.

Jeg har tidligere skrevet om hvor godt vi liker pavolva her i huset og i det siste har jeg hatt lyst til å teste ut en variant med lakris og lemon curd. Utgangspunktet for det, er selvføgelig at jeg har to glass lemon curd i kjøleskapet som jeg egentlig ikke har noe annet bruksområde for enn å ta en skje i ny og ne. Imidlertid var jeg jo ikke sikker på suksessen, derfor ville jeg ikke lage en stor kake med disse smakene, bare en liten test og i den sammenheng passet det jo veldig bra å undersøke hvordan jeg kunne få til noen mindre versjoner av den store kaken jeg laget sist. 


Ingrediensene

6 eggehvitter
250 g sukker
2 ts eddik, f.eks. hvitvinseddik
1 ts maizenna
litt lakrispulver - kan sløyfes

Pisk eggehvittene og halvparten av sukkeret ganske stivt. Ha i resten av sukkeret og pisk veldig stivt. Ha deretter i eddik og maizenna hvis du vil.Vend deretter inn eddik og maizenna. Hvis du vil ha lakrissmak på hele stasen, har du pulveret i i dette steget. Selv ventet jeg til jeg hadde syv kaker på bakepapiret og tilsatte en halv teskje pulver som da smakssatte de to siste kakene.

Jeg fikk ni avlange kaker fordelt på en plate. Disse ble bakt i 90 minutter på 125 grader. På det tidspunktet de var ferdige, løp jeg rundt etter min yngste som ville stå i en tunnel og synge Bæ bæ lille lam, gikk på fotballkamp, så jeg fikk min eldste til å skru av ovnen. Kakene ble imidlertid stående med lukket dør til ovnen var nesten kald og det var tydeligvis det de trengte. Sprø utenpå, seige inni - det er slik de skal være.

Kakene med lakris fikk et lag med pisket krem blandet med lemon curd, hadde det vært ment for gjester, hadde jeg gitt dem et dryss med ristede mandelflak for det så jeg at selveste Nigella anbefalte. De normale kakene, fikk krem og bringebær. 

Selv var jeg veldig fornøyd med lakrisvarianten, men mannen og eldstejenta, hadde klar preferanse for den vanlige. Jeg vil tro at lakrisvarianten passer fint å lage i vegansk variante, altså med kikertelake i stedet for egg. 


mandag 8. mars 2021

Bibringe med maispure og ovnsbakte rotgrønnsaker.

Jobben har flyttet og fått en utrolig god kantine. Riktignok har jeg bare spist der en gang, men de andre som har vært der flere dager, sier det har vært like godt de andre dagene. Middagen i dag var sterkt inspirert av maten derfra og jeg må si at jeg syntes det var tilnærmet samme standard. De små likte kjøttet og gulrøttene best, maispureen jeg trodde skulle bli en hit, ble nesten ikke rørt. Ja, ja, jeg var i hvert fall fornøyd og mett etterpå.

Kjøtt: Langtidsstekt bibringe

Bibringe er en del av oksen som har en del fett og annet som ikke er så delikat. Ved langtidssteking, blir det imidlertid utrolig mørt og smakfullt kjøtt. Mannen brunet kjøttet i en gryte på høy temperatur, deretter fikk det salt og pepper og så koke i 30 min i en vann blandet med en spiseskje balsamicoeddik. Vesken dekket nesten kjøttet. Alt ble helt/løftet over i en ovnsfast form som jeg dekket med aluminiumsfolie og satte inn på 150 grader. Der sto det lenge, jeg tror fem-seks timer. 

Skyen som ble igjen, helt jeg over i en gryte og blandet med en ts sitronsaft.

Maispure

1 liten sjalottløk ble først skåret opp og stekt til den ble brun. Deretter hadde jeg i 3-4 dl maiskorn (fra boks) og 1 dl fløte. Dette skulle koke i ett minutt før 2-3 ss smør ble rørt inn. Da dette hadde avkjølt litt, ga jeg det en omgang med stavmikser og smakte til med litt salt og pepper

Ovnsbakte rotgrønnsaker

Oppskåret potet, gulrøtter, brokkoli og tre hvitløksfedd ble lagt i et ovnsfast fat med olje og stekte ved siden av bibringen. Det var jo ganske lav varme, 150 grader så de sto vel rundt en time. På slutten satte jeg opp temperaturen til 175 grader og, bortsett fra at brokkolitoppene var litt brent, var de var akkurat slik de skulle være da det ble servert.


søndag 7. mars 2021

Lemon curd -både enklere og enda bedre enn jeg trodde

Lemon curd er noe jeg nesten aldri har spist, men synes er veldig godt. Sist jeg laget pavlova (grand prix kaken), fikk jeg seks eggeplommer til overs og søkte etter oppskrifter hvor man ikke trenger andre deler av egget og det var jo en glimrende anledning til å prøve å lage dette selv. Åh, så utrolig godt det ble og så enkelt det var å lage! Det eneste du må huske på er at du må stå lenge å røre mens du venter på at kremen tykner, derfor kan det være lurt å ha et foredrag å følge med på, noen sms'er du må skrive, eller noe annet å fylle tiden med. Oppskriften fant jeg på detsoteliv.no. Hvis det er første gang du lager lemoncurd og ikke har noen klar plan for hva du skal med dette, kan du godt halvere oppskriften. Da får du nok til å fylle et glass det har vært fetaost i.

4 eggeplommer
150 g sukker
1 dl presset sitronsaft (jeg trengte 2 sitroner for å få dette)
revet skall av 2 økologiske sitroner - tror jeg at kan sløyfes
100 g smør

Alt unntatt smør blandes i glassbolle og settes over en gryte med kokende vann. Pisk til den blir tykk og kremete - dette tar tid. Ta gryten av platen og rør inn myke biter av smør.

Avkjøl kremen til den er kald, den bør stå i kjøleskapet til dagen etter.

Min lemoncurd ble utrolig god, også selv om jeg ikke hadde i nok sitronskall. Jeg må innrømme at jeg har tatt flere skjeer, av og til med lakrispulver på! Det var også supergodt til scones og jeg kommer nok til å ha det som fyll på en pavlova om ikke så lenge.


mandag 22. februar 2021

Pavlova til grand prix

Når man har barn i forskjellige aldersgrupper er det ikke alltid så lett å stelle i stand et arrangement alle liker. Da er det bra at vi har melodi grand prix. Jeg fremsnakket dette i over en uke, barna fikk bestemme at vi skulle kjøpe ostepops og videre at vi skulle lage marengskake.

Kaken ble ikke like sprø som jeg ønsket, men alle var veldig fornøyde likevel. Lærdommen til neste gang er at den skal stå i ovenen med døren lukket frem til ovnen er kald - tror jeg. Jeg kan jo også prøve uten maizenna.

Ingrediensene

6 eggehvitter
250 g sukker
2 ts eddik, f.eks. hvitvinseddik
1 ss maizenna

Pisk eggehvittene og halvparten av sukkeret ganske stivt. Ha i resten av sukkeret og pisk veldig stivt. Ha deretter i eddik og maizenna hvis du vil.

Legg en tallerken som er 28 cm i diameter på et bakepapir og tegn rundt den med en blyant. Fyll sirkelen med marengsmassen og stek kaken på 120 grader, varmluft i ca en og en halv time. Deretter skrur du av ovnen og lar kaken stå der inne til ovnen blir kald. NB! Kaken jeg fikk var akkurat for stor til å ha på noe kakefat. Til neste gang kan det være lurt å bruke en bitte litt mindre tallerken!

Pynt:
en liten kartong fløte piskes til krem
bringebærsyltetøy eller moste bringebær, evt. litt rød konditorfarge has i 
Alt smøres ut over kaken.

div. bær drysses over, på lørdag brukte jeg bringebær fra barndomshjemmets hage og bjørnebær fra fryseren på jobben.

En stripe sjokolade er også godt å skjære opp og drysse over.

Syvåringen bestemte at vi skulle ha denne kaken på bursdagen hennes - alle gleder seg til det! 



lørdag 6. februar 2021

Tarte tartin - oppned terte med eple eller pære

Vi hadde mange pærer vi måtte bruke opp og da fikk jeg lyst til å lage tarte tartin. Da jeg hadde født yngstemann og vi var ferdige med tredøgnsoppholdet på Ullevål, reiste vi ikke hjem til oss selv, men på besøk til min manns kusine og hennes familie. De lager alltid kjempegod mat og den smakte ekstra godt etter flere dager med sykehusmat. Desserten var tarte tartin så du altså får en oppskrift på her. Merk siste avsnitt om at det burde vært mindre sukker.

Paibunn:
125 g smør
80 g sukker røres sammen
1 egg blandes inn og deretter tilsettes
150 g mel og 
1 ts salt

Sett den i kjøleskap eller fryser.

Fruktfyllet:
5 epler eller pærer
75 g smør
1,5 dl sukker 

Sukkeret smeltes i en panne. Mens du venter, skreller du frukten og skjærer den opp i skiver. Når det er blitt lysebrunt har du i smøret og frukten Det skal ikke være nødvendig å ta av skallet, men jeg gjorde det likevel.

La frukten trekke i sukkeren i 10-15 min. Legg så i form, gjerne i et pent mønster hvis du får til det. Finn frem paibunden, form den som en kule og kjevl den til den dekker formen. Legg den over frukten og stek kaken i ovenen på 210 grader i 8-15 min. (I min ovn måtte det et kvarter til).

Server med vaniljeis, rømme eller creme fraice.

NB! Jeg har redusert mengden sukker og smør i fruktfyllet. Mannen min syntes fortsatt det ble for søtt


Min bidosvariant - god, men usikker på om den godkjennes som bidos

6. februar er det jo samefolkets dag og da jeg fant en pose med reinskarv til nedsatt pris på Meny, måtte det jo bli bidos til middag i dag. Jeg tok også med en boks usøtet kondensert melk, tidligere kalt Vikingmelk, fordi jeg var sikker på at dette var en fast ingrediens i denne retten, men jeg fant bare to av bidosvariantene jeg fant, inneholdt dette så det var visst ikke riktig. Uansett, det som ble satt på bordet var en smakfull gryte med mindre kjøtt enn i vanlig bidos og alle var fornøyde med denne.


6 sjalottløk stekes først en god stund
5-6 sjampignon stekes sammen med løken etter hvert. Ta til side når soppen har skrumpet en del.

300 g reinskarv stekes og det gjør også
250 g baconbiter

Bland alt sammen i en gryte og tilsett 
1 boks usøtet kondensert melk
1 liten ss viltfond

Kok så lenge du vil. Min var på i en liten time og ble veldig god, men det kan godt være at du får samme resultat hvis du bare lar den stå i 15 min. Jeg hadde også i to skiver brunost, en skje eplesirup (skulle vært ripsgele), pepper og oregano, men helt ærlig tror jeg ikke dette påvirket smaken nevneverdig. Hvis du ikke har viltfond, bør du tilsette litt knuste einebær og oksefond.

Klipp over bladpersille rett før servering.

Størrelsesmessig mettet denne porsjonen tre personer med voksen appetitt, fire personer med litt mindre enn voksenappetitt. Den ble servert med poteter og en kokt brokkoli.

søndag 24. januar 2021

Spagetti carbonara

 Da jeg var barn spiste jeg spagetti carbonara hver fredag i lang tid. Da var jeg nemlig hos bestevenninnen min og der i huset hadde de merket seg at jeg var veldig glad i denne retten. Etter hvert ble alle ganske lei, men de ville være snille mot meg og jeg lot som ingen ting, men vi var alle glade da det endelig kom for en dag. Så hvis du begynner å bli lei av en rett - ikke vær redd for å si ifra på en høflig, men forståelig måte. Overdosen til tross, i voksen alder har jeg igjen fått sansen for denne retten. Jeg har testet utallige varianter, både i Italia, restauranter andre steder og, ikke minst, ulike oppskrifter, men jeg har aldri funnet en som lever opp til barndomsminnet. I dag fant jeg imidlertid en som både jeg og resten av familien var fornøyd med. Du finner oppskriften her. Ikke dropp pepperet og persillen, men serverer du til kresne ganer er det lurt å ha det ved siden av.

søndag 17. januar 2021

Indisk vegetargryte med blomkål og linser

En kald januardag fikk jeg lyst på indisk gryte med blomkål til middag og fant denne oppskriften. Den levde absolutt opp til navnet og alle her, både store, små og gjesten som så fotball på terrassen var fornøyde. Barna hadde nok ikke vært like fornøyde hvis det ikke hadde vært nanbrød til, men spise flere porsjoner og en av dem sa også at det var veldig godt. Ingredienslisten kan synes avskrekkende lang, derfor deler jeg den opp i det man trenger av krydder og resten.

Krydder:
1 ss kanel
1 ss spisskommen
1 ss karri
1 ss garam masala
2 ts gurkemeie
2 ts kardemomme

Resten:
2 løk - skåret i ringer
3 fedd hvitløk - oppskåret
3-4 cm ingefær- oppskåret
1,5 ss tomatpure
1 boks (ca 400 g) hakket tomat
400 g kokosmelk 
2 gode ts med grønnsaksbuljongpulver
1 ss soyasaus
1 blomkål, oppskåret i små buketter
200 g tørre røde linser, evt 1-2 kartonger hermetiske
en halv lime/klementin 
evt. fersk koriander

Slik gjør du det:
Stek først løken i en god klunk olje til den er blitt brun. Dette går jo raskest hvis du har høy varme, jeg foretrakk å sette den på lavere varme, blande alt krydderet og skjære hvitløk og ingefær i tomatpureen, deretter sette opp varmen og ha i kryddertomatpureen når løken hadde fått god farge. Stek alt dette i noen minutter og tilsett deretter tomat, kokosmelk, buljong, soyasaus og litt vann. La dette koke på svak varme i en halv time hvis du har tid, før du gir den en omgang med stavmixeren. På dette tidspunktet bør du ha satt over risen, i hvert fall hvis du bruker en type som skal ha mer enn 20 min. Ha i mer vann, salt og pepper hvis du synes dette trengs. Derettter har du i oppskåret blomkål og linsene og lar dette koke i ca 20 min, til blomkålen har fått den perfekte tyggemotstand for deg. Press over saften av limen eller i mitt tilfelle, klementinen (det ble overraskende godt), og server med ris og nanbrød.
 


søndag 3. januar 2021

Masse ørret - hva gjør jeg med det?

 I ferien var vi hos svigermor og fikk en deilig, klassisk ørretmiddag. I tillegg fikk vi resten av fisken med oss hjem og jeg vil jeg tro at minst holder til to middager. Dermed sitter jeg her siste kvelden i ferien og googler ørretoppskrifter:

Første forslag er en oppskrift fra denne bloggen: Fisketaco. Det slår aldri feil, men vi hadde det nettopp kalkunrestetaco så jeg er usikker på om det er denne jeg skal gå for.

Meny.no foreslo også wok med nudler og laks og det er jo kjempegodt. Særlig hvis man får inn en mangosalat, men det er jo ikke et must. Jeg har vært innom flere oppskrifter og de foreslår at man bruker en ferdigkjøpt frossen wokblanding. Jeg er litt usikker på hva slags saus jeg skal ha, kanskje det holder med soyasaus? Denne oppskriften så ok ut Wok med laks og nudler - REMA 1000 

Denne woken ser også veldig god utStekt laks med grønnsaker og nudler | Godt.no

Hva skal jeg gjøre med kalkunrestene mine?

 Overskriften sier vel det meste. Vi var fire voksne og fire barn på nyttårsaften og det var ingen overraskelse at vi har masse kalkunkjøtt igjen. Vi har forsøkt oss på wraps med kalkunkjøtt, det var ikke verdens største suksess, derfor sitter jeg i kveld og leter etter alternative måter å bruke opp kalkunkjøtt på. Her er funnene:

Kalkungryte med karry og kokos - perfekt for deg som har fått nok julesmaker: Kalkungryte med karri og kokos - Aperitif.no

Cæsarsalat med kalkunkjøtt

Pasta med kalkun og sesamfrø: Pasta med kalkun og sesamfrø | #nammis

Pasta carbonara med kalkun: Restemat fra jul og nyttårsfeiring: Nye retter med kalkunrester (klimaoslo.no)

Gryterett med byggryn, kylling og bønner Gryterett med byggryn, bønner og kylling — Skardal Ernæring (skardalernaering.no)