onsdag 28. desember 2016

Mormors brunkager (dvs. pepperkaker)

Jeg tror ikke jeg har lagt inn denne oppskriften i oppskriftsarkivet mitt før og det er nesten dårlig gjort for dette er den eneste oppskriften jeg kommer på som virkelig har fulgt meg hele livet. Jeg har aldri hatt en jul uten 💚💜 Heldigvis bad min gode venninne Anne Sigrid om en pepperkakeoppskrift og da jeg allerede hadde skrevet den ned, var det jo ingen sak å lime den inn her.

Her kommer familieoppskriften på mormors pepperkaker. Jeg opererer med tre mål, ett for en liten porsjon, ett for en passe porsjon, ett for en stor porsjon som f.eks gir et hus og en middels porsjon kaker.
166 g/ 250 g/ 500 g sirup (vi bruker den mørkeste)
83 g/ 125 g/ 250 g smør
83 g/ 125 g/ 250 g brunt sukker (altså ekte brun farin, ikke lysebrunt sukker)
250 g/ 375 g/ 750 g mel
1/3 ts/ 1/2 ts/ 1 ts bakepulver
1/3 ts/ 1/2 ts/ 1 ts kanel
1/3 ts/ 1/2 ts/ 1 ts nellik
litt/ 1/2 ts ingefær


Smøret smeltes i en gryte. Sukker og sirup has i og varmes lett. Bland det tørre og deret
Mengden på krydderet kommer an på smak og hvor nytt krydderet er. Jeg tror vårt har stått en stund for jeg ønsket i ettertid at vi hadde doblet mengden.
La deigen stå kaldt en stund før du kjevler den ut. Stek dem deretter på 170 grader i 8-9 minutter.

Daddelkuler med lakris

I dag fant jeg mange veldig myke dadler i kjøleskapet og begynte å lage en daddelkrem med sjokolade. Imidlertid ble denne altfor søt og jeg prøvde meg derfor på en variant av denne oppskriften fra Veganmisjonen. Resultatet ble usedvanlig improvisert, derfor gis ingen eksakte mål i oppskriften, men det ble bra likevel.

Du trenger:
- myke dadler, mellom 3 og 5 stk
- to små never nøtter, f.eks. hasselnøtter, valnøtter og mandler
- en ss kakaopulver
- litt salt
- en ts pulverkaffe
- lakrispulver

Dadlene kjøres i stavmixeren til det blir en tykk pasta. Finhakk nøttene og pulverkaffen og ha dette i sammen med kakaoen og saltet. Du skal få en masse som konsistensmessig minner en del om marsipan. Trill denne til mange små kuler. Jo mindre de blir, jo lekrere, synes jeg. De er ordentlig søte og selv en søtmums som meg kan få for mye. Rull kulene deretter i lakrispulver - det er en deilig motvekt til den intense sødmen. Det går sikkert fint å rulle dem i annet også, f.eks kakaopulver, en blanding av julekrydder (kanel, muskat, allehånde, nellik og ingefær) og kanskje også kokos. Oppbevares i kjøleskapet.

onsdag 16. november 2016

Afrikansk vegansk gryte med peanøttsaus

Mest fordi jeg hadde lyst til å lage gresskarmuffins, kjøpte jeg et gresskar i helgen. De er jo enorme og da var det flaks at jeg fant en annen oppskrift jeg også hadde lyst til å prøve som inneholdt gresskar. Det er den du finner nederst på denne siden. Gryten ble absolutt god, men jeg hadde ikke chilli eller opphakket tomat (hvor ofte skjer det, jeg pleier jo å ha et kjempelager?) så den ble nok litt annerledes enn slik den skulle være. Neste gang tror jeg at jeg lager den uten gresskar, det er jo en kjempejobb å rense, skrelle og skjære opp de badeballene. Mannen foreslo å ha kikerter i i stedet, det tror jeg at han skal få snart. I dag ble denne gryten servert med ris, neste gang tar jeg kanskje bare brød eller ingenting.

lørdag 12. november 2016

Sarah Bernard kake i springform

Til Sunnivabesøket i går bakte jeg en kake jeg har ønsket å prøve meg på lenge, nemlig Sarah Bernard. Det ble ganske voldsomt med en langpanne og derfor halverte jeg denne oppskriften og brukte denne fremgangsmåten. Kaken ble helt ok, men ikke akkurat verdens beste. Neste gang, hvis det blir noen, skal jeg bruke mye mindre sukker i marengsen. 

torsdag 10. november 2016

Sunnivabesøk med entrecote og annet godt

I morgen kommer min beste venninne gjennom 27 år på besøk. Vi blir bare oss og babyen og jeg anser det som en ypperlig anledning til å prøve entrecoten jeg fikk fra Duggurd. Jeg har aldri servert entrecote før så dette blir spennende!

Oppskriften på hvordan man steker entrecote og lager rødvinssaus finner du her.

Til dette planlegger jeg å servere ovnsbakte poteter, søtpotet og muligens maiskolber. Maiskolbene skal stekes på 200 grader til de har fått farge. Potetene og søtpoteten skal være i ovnen i 20-30 min (les om steking her). Husk å prikke potetene med gaffel før de går i ovnen.

Jeg tror det bør være en grønn salat til også, vi får se.

Og hva så med dessert? Jeg vurderer denne i og med at jeg tilfeldigvis har gresskarkjerner i hus. Er dog litt usikker, den virker jo ganske annerledes annen dessert.. Eller hva med sjokoladetrøfler med kokosmelk?

Handleliste:
sjalottløk
søtpotet
avokado til salaten (og babyen)
salatblanding
dadler

mandag 7. november 2016

Asiatisk fiskesuppe

Etter høsttreffet for klassen på søndag, serverte jeg denne fiskesuppen. Jeg forsøker å kutte mest mulig ned på melk (ikke for min del, for de stakkars kuene) og gikk derfor for en oppskrift med kokosmelk. Jeg brukte dobbelt så mye kokosmelk som det står i oppskriften for ellers ble den altfor sterk, ut over det, er dette en veldig god oppskrift som nok vil bli brukt mange ganger her i gården. Jeg brukte bare torsk og det ble helt fint selv om det virker temmelig uoriginalt.

Ok suppe med bønner og yoghurt

Fordi vi plutselig satt med fem liter gresk yoghurt, prøvde jeg ut denne i dag. Den ble servert med revet ost og var helt grei, men heller ikke mer enn det. Barna er ikke så begeistret for pesto så jeg rørte bare litt i min, men det gjorde heller ikke dette til et herremåltid. Hvis jeg plutselig må bruke opp en pakke fetaost e.l. i tillegg til yoghurt en dag derimot, tror jeg det blir populært om jeg lager den igjen.

Det mest positive, var at begge de små slo fast at de liker bønner, det må jeg minne dem på snart igjen!

søndag 23. oktober 2016

Laks og lun potetsalat fra Trines matblogg

Denne er veldig god, både i følge besteforeldre og åtteåring. Jeg tror det er lurest å lage en barnevariant uten dressing, men kanskje med ekstra mange oliven. Huske at de ovnsbakte potetene skal bakes på 225 grader og ikke glem hvitløk i dressingen. Potetsalaten er sikkert veldig god til kylling også.

onsdag 19. oktober 2016

Sunne rislapper i ovn

Morn'a stekeos! Til 12 lapper brukte jeg

6 dl kokt fullkornsris
1,5 dl blanding av hvetemel og sammalt fint hvete
3 egg
1 ts bakepulver
1 moden banan
1/2 avokado
1 dl melk
1 ss knust linfrø rørt godt sammen med 3 ss vann

Bland røren og la svelle i 30 min. Stek i to omganger i ovnen på 200 grader i 20-30 min.

Jeg hadde aldri trodd jeg kunne være så kreativ på lappefronten. Disse kommer til å bli laget ofte!

lørdag 8. oktober 2016

Ikke så vellykket, pastasaus med brokkoli og valnøtter

Forleden prøvde jeg denne veganske oppskriften. Den høres veldig god ut, men var ingen knallsuksess. Til tross for at det bare er ett hvitløksfedd i, dominere denne smaken veldig, og valnøttene var også litt vel fremtredende. Forresten ble dette en veldig stor porsjon med saus, hvis jeg lager den igjen vil jeg minst halvere mengden med vann.

fredag 30. september 2016

Riskrem fra veganmisjonen

Jeg fikk veldig lyst til å prøve denne oppskriften på riskrem fra veganmisjonen. Dessverre fikk jeg ikke tak i havrekremfløte så det ble med vanlig kremfløte i stedet. Resultatet ble svært mektig og ikke så populært hos husets åtteåring som syntes det smakte for mye kokos. Kanskje det er en ide å prøve med annen melk, f.eks en blanding av kokos og soya neste gang. Jordbærsausen ble til av tinte jordbær og litt kokosblomstsukker og den var populær. Selv syntes jeg alt ble godt, men man kan ikke spise veldig mye uten å bli litt kvalm.

mandag 26. september 2016

Indisk lam med spinat

Denne retten lagde jeg en gang vi bodde hos svigerfar. Husker den som veldig god og i og med at vi fikk med masse lam fra samme svigerfar i går, tror jeg dette blir dagens middag.


8-10 fedd hvitløk, 2-3 ss revet fersk ingefær (evt en slump malt ingefær), 1 middels løk revet stekes i olje i en litt stor gryte, tilsett 1/2 ts  malt chili, 1 ts malt koriander, 1/2 ts spisskummin og 1 ts Gara masala.

Ha i oppskåret lammekjøtt og 1/2 ts gurkemeie. Stek i 3-4 min, vend på kjøttet til du får en jevn stekeflate. Tilsett vann hvis krydrene virker å svi seg.


Tilsett 2dl vispet yoghurt og rør godt. Skru ned til middels varme ,smak til med salt og legg på lokk. La småkoke i 45 minutter.

1 l løst pakket, ferske spinatblader, kuttes, forvelles og røres inn i gryta rett før servering(må bli varmt).


Server straks med ris.

For min egen smak ville jeg ha hatt mere krydder og kanskje litt mere ingefær og hvitløk. Dessuten må du være forsiktig med vann i ellers blir den rennende.
Er du uheldig, så kok den litt lengere uten lokk.

Fra http://paakjokkenet.blogspot.no/2012/04/det-er-godt-med-en-forandring.html




lørdag 24. september 2016

Veganske vafler

smaker like godt som vafler med egg, melk og smør. Jeg prøvde meg på veganmisjonens oppskrift, dvs. jeg og barna lagde røren, foreldrene mine stekte dem og de ble en knallsuksess!

Kålrotsuppe

Av en eller annen grunn, hadde jeg en isboks full av oppskåret kålrot i fryseren. Den var det jo like greit å bli kvitt så da spurte jeg google og fant denne oppskriften. Jeg spedde på med en boks kokosmelk og serverte med litt sprøstekt chorizo og det ble veldig godt. Eddiken og krydderet gjør mye med smaken og jeg tror ikke kålrabihateren i huset skjønte at hovedingrediensen var nettopp kålrabi. Dette er imidlertid ikke så veldig mettende så den passer best som en lekker liten forrett, evt. bør den serveres med godt nybakt brød til.

torsdag 22. september 2016

Vegansk brownies

Da Jytte og Asger kom på besøk, benyttet jeg sjansen til å prøve denne veganske browniesen. Jeg droppet kirsebærene og det gjorde antagelig litt med kaken. Jeg serverte den med bær og is, det var veldig godt og absolutt nødvendig for selve kaken ble altfor tørr. Kaken var i ovnen i 30 minutter, neste gang skal jeg sjekke den etter 15 minutter. 

tirsdag 13. september 2016

Minipizza

Minipizza er blitt en hit i matboksen for tiden og det er jo ikke rart. Jeg bruker den oppskriften du finner her.

Og mens vi er inne på pizza. Sist jeg lagde en stor pizza brukte jeg Trines oppskrift og fremgangsmåte med å varme stekeplaten lenge i ovnen på 300 grader. En suksess!

onsdag 7. september 2016

Vegansk eplekake

Når man er så heldig at man noen måneder nesten har ubegrenset tilgang til hageepler, man man slå seg løs med minst en epleoppskrift i uken. I dag bakte jeg en veganske eplekake til internasjonal dag på skolen i morgen. Sto ute i solen og rev epler i singlet og shorts - deilig. Jeg brukte denne oppskriften og er enig i at det er en skikkelig god eplekake! Sjokoladen ble droppet, i stedet fikk den et kaneldryss før den kom i ovnen. Jeg lagde en og en halv gang oppskriften og hadde den i en vanlig springform. Den sto mye lenger i ovnen enn det den skulle, men selv om den ble veldig brun, ble den ikke brent. 

Suppe med tomat, eple og quorn/kylling

Etter et av årets siste bad med Aasne og Ebba var det godt med denne deilige suppen. Jeg erstattet søtpoteten med gulrot og et ekstra eple. Jeg har merket den som vegetar, men det er tull for det er kyllingfond i.

onsdag 31. august 2016

Jordbærterte til 3årsdagen

I dag ble storesøsteren i huset tre år og det skulle feires, om ikke med brask og bram så i hvert fall med familiebesøk, fiskegrateng og jordbærkake. Hun var fast bestemt på at det var den kaken hun ville ha til tross for at hun ikke aldri hadde smakt den før og det passet jordbærterteelskeren meg veldig godt.

Oppskriften på kakebunnen fant jeg her. Likte denne særs godt da det ikke er en vanlig smuldredeig. Oppskriften er litt knotete, jeg la deigen rett i terteformen før jeg satte den i kjøleskapet og det fungerte helt fint. Imidlertid ble den litt hard så jeg må ta den ut av ovnen tidligere neste gang (antagelig søndag).

Kremen var en blanding av min vaniljekrem og fløteskum (vanlig krem på norsk) og pynten var selvfølgelig en bakke jordbær. Oppå disse hadde jeg et tynt lag med blåbærgelé fordi det var den geleén jeg hadde. Det hadde vært penere med jordbær eller bringebær.

mandag 29. august 2016

Kotelettrester ble en god gryte sammen med bønner og tomat

Vi hadde noen kotelettrester igjen fra en av augusts utallige bursdager og slik ble en ny favorittgryte her i huset født.

Skjær opp og stek 
1 løk
2 gulerøtter
kjøtt, f.eks koteletter eller bayonneskinkerester
2 ss paprikapulver
2 ss tørket koriander
2 ss spisskommen
i en panne.

Deretter tilsetter du
2 kartonger opphakket tomat
1 liten ss sukker
2 ss eddik
chilli etter smak og lar det koke under lokk i 30-35 minutter. Hvis kjøttet er stekt/kokt på forhånd, trenger ikke gryten å koke så lenge.

Ha i 1 kartong bønner en liten stund før servering. Det varierer litt med bønnetype hvor lenge de skal varmes før servering. Jeg brukte små, svarte bønner.

Smak eventuelt til med kokosmelk hvis gryten er for sterk for små ganer.

Jeg serverte denne med ris, men hvis jeg hadde hatt i en bønneboks til, hadde det vært unødvendig.

Dette ble en god middag, som lunsj dagen etter var den fantastisk. Gleder meg til å prøve den med bayonneskinke i dag!

onsdag 17. august 2016

Koteletter med quineasalat

Årets kanskje siste ordentlig varme sommerdag ble markert med grilling. Vi spiste sommerkoteletter og en salat som både mannen min og jeg likte veldig godt. Den besto av:

1,5 dl quineau som ble kokt
2 avokadoer
cherrytomater
et halvt eple 
2 reddiker
sitronsaft

mandag 15. august 2016

Bassengkake til åtteårsdag

I dag var det feiring av åtteårsdagen med fire gode venner og da fikk de badeglade servert en bassengkake jeg fikk tips om av en kollega. Bunnen var laget med en oppskrift som jeg ikke lenger finner (men hva gjør vel det, jeg har jo fått flere gode langpanneoppskrifter) og på toppen hadde jeg sveitsisk marengskrem. Jeg gjorde det enkelt og skar bare ut bunnen av kaken som basseng. Da geleen var halvstiv helte jeg den oppi. Geleen var gul med grønn farge i og det var helt ok. Langt fra umulig at denne kaken blir laget igjen for det er sjeldent det blir så lite rester.

Oppdatering: åtteåringen er nå bare to uker unna sin tolvårsdag og fortsatt er den denne kaken han etterspør til festen. I morgen skal han ha guttegjengen og da blir det denne. Når jentegjengen hans kommer senere, kan det hende det blir bountykake.

lørdag 13. august 2016

Pasta med sitron, hvitløk og avokado

I dag prøvde jeg denne pastaretten fra Trines matblogg. Jeg slumset ganske mye med målene for det var bare jeg som skulle spise, ikke fire personer, men det gikk fint. Det gjør i hvert fall ikke noe å bruke et helt hvitløksfedd av vanlig størrelse selv om det bare er èn til bords. Jeg synes det var litt rart å bare skulle spise spagetti med fløtesaus så jeg hadde en avokado i tillegg. Ble helt ok, spesielt de bitene med maldonsalt.

onsdag 10. august 2016

Vegankake med gresskarpure

Denne kaken er virkelig kjempegod! Jeg brukte kokosmelk og sojaolje i stedet for det som står i oppskriften og resultatet ble skikkelig vellykket. Var litt skeptisk til om barna ville like hintet av muskat og ingefær, derfor drysset jeg over kokesjokolade som smeltet på den varme kaken, men jeg tror faktisk ikke at det var nødvendig.

Note to myself: Jeg brukte bamseformen som har stått i skapet siden jeg fikk den for tyve år siden, mengden passet fint, men det ble sittende noe i bunnen så kaken så ikke ut som en bamse. Den sto forresten i ovnen i ca dobbelt så lang tid som det står i oppskriften og var litt smuldrete. Neste gang kan det kanskje være en ide å bruke muffinsformer.

søndag 24. juli 2016

Gaver

Her skriver jeg opp mulige gaver til venner og familie. Forbudt å lese for alle som kjenner meg! Legger det likevel ut på nett da jeg ikke tror at noen leser noe av der jeg skriver.

Treåringen: Flaske, paraply, spilledåse, solhatt.

Pappa: Årskort til Domus eller Tøyenbadet
Mamma: Trekkspillbok
Mamma og Pappa: Sommerfulgehus, f.eks herfra: https://www.hlbutikken.no/prod.php?id=203

Inge og Ove: Kortene jeg kjøpte på Nordsømuseet - om snaps
Inge og Ove: Sommerfuglehus


søndag 19. juni 2016

Muffins til Marius - uten melk (, men med smør)

I anledning sommerfesten i blomsterhytten bakte jeg disse muffinsene i og med at den eneste gjesten ikke tålte melk. Jeg var litt skeptisk fordi jeg mente å huske at jeg hadde en dårlig erfaring med dem fra tidligere, men de ble ok. Jeg forsøkte meg på to varianter, en med egg og en med no egg (eggeerstatning). De ble veldig ulike, men begge var gode.

De med egg måtte ha dobbelt så lang tid i ovnen som det står i oppskriften. Disse ble høye og luftige.

Dem uten egg trengte ti minutter i ovnen før de var gjennomstekte. Konsistensen på dem minnet om brownies, men ikke fullt så klissete. Jeg tror jeg hadde i litt ekstra mengde bakepulver i disse.

Som smakstilsetning brukte jeg kakao. Man trenger minst en spiseskje per porsjon for at det skal bli  skikkelig smak og farge. I tillegg hadde jeg en teskje lakrispulver i den siste delen av røren som ble til fem muffins. Dette ga ikke noe særlig smak. 

På toppen hadde jeg en krem laget med utgangspunkt i oppskriften på kremen til bountykaken. Til 22 muffins brukte jeg 50 g smør, 50 g sjokolade og 25 g melis. Melismengden tok jeg bare på slump. Det ble litt krem igjen, men det hadde sikkert vært ok hvis jeg hadde laget flere og litt lavere "eggemuffins".

lørdag 18. juni 2016

Røklaks, asparges, hollandaise og poteter

Fikk vi servert hos svigermor for noen uker siden. Enkelt og godt, jeg vil prøve det mens det ennå er aspargessesong.

Slik tilbereder du grønn asparges:
Skrell ikke, bare knekk av den nederste grove delen. Kok i 1,5 - 3 minutter avhengig av tykkelsen. Server og spis umiddelbart.

Laks med pesto og smørdampet nykål

Var det vi hadde til middag i går. Godt og lettvint. Laksen skal i ovnen med et pestolag oppå og nykålen dampes på denne måten. Jeg serverte den med quineau.

lørdag 11. juni 2016

Lag din egen ricotta

Denne oppskriften har jeg ikke prøvd, men den virker enkel og god så jeg håper å teste den ut snart.

torsdag 2. juni 2016

Lasagne

Etter vannkrig er det godt med avslapping og mat. Særlig for mor som nesten ikke klarer å formulere seg. Jeg serverte en lasagne som jeg hadde tenkt vi skulle ha i dag og i morgen, men alt ble spist.

Jeg brukte

Kjøttsaus bestående av
400 g kjøttdeig
2 bokser opphakkekt tomat
1 løk
2 fedd hvitløk
1 boks røde linser

Lasagneplater

Ostesaus laget av 3 ss smør. 4 ss mel, 7 dl melk, litt over en halv jarlsberg, salt og muskatnøtt. Evt. kan man lage en veganvariant med soyamelk og 3-4 ss næringsgjær i stedet for melk og ost. Vi prøvde det da vi hadde Ibtisaam på besøk og det var godt.

Stek i ovnen på 200 grader i 30 minutter.

PS: Jeg brukte min høye ovnsfaste glassform. Glemmer alltid hvilken form jeg bruker.

tirsdag 31. mai 2016

Dipp med lime og honning til laks og eggenudler

I dag fikk jeg så veldig lyst på noe som barnas grandtante serverte sist vi var der. Det var laks, eggenudler, mango, noen andre grønnsaker (jeg hadde spinat, cherrytomater og paprika) og en saus med lime og honning. Dette siste fant jeg en oppskrift på her. Jeg droppet limeskallet, men fikk det resultatet jeg ønsket likevel - hurra!

Ovnspannekake med bacon og eple

Jeg har hatt lyst til å lage en ovnspannekake helt siden første (og vel eneste) gang jeg hørte om det. Det var fra min venninne Elisa fra Finland hvor det er en vanligere rett enn her i Norge. I utgangspunktet ville jeg lage en søt versjon, men det fant jeg ikke så da ble det denne i stedet. Storebror syntes den ble veldig god mens storesøster var ferdig etter en bit. Selv syntes jeg den var sånn passelig og jeg tror jeg dropper baconet neste gang jeg lager den.

Det man, i hvert fall jeg, må være obs på, er at man ikke kan bruke hvilken som helst form og forvente samme steketid. Jeg trodde min gjennomsiktige ovnsform var ca like stor som den på bildet, men den måtte stå minst en time til tross for at oppskriften lovet ferdig middag etter en halvtime i ovnen.

Oppskriften er som følger: Visp 3 dl melk sammen med 2,5 dl hvetemel. Visp 3 nye dl melk sammen med  3 egg og litt salt og bland det inn i melrøren. Stek i ovnen på 200 grader.

torsdag 19. mai 2016

Pizza med amerikansk bunn

Før vi skulle til Danmark i pinsen, laget jeg en pizza som vi kunne ha med på båten. Jeg har hatt varierende hell med mine pizzabunner og prøvde meg derfor på en ny av den amerikanske tykke typen. Valget falt på denne og jeg var veldig fornøyd. Den ble tykk, hadde en fin konsistens, ingenting ble brent og alle likte den.

Jeg hadde ikke så mye tid til å matlaging, derfor ble det pizzafyll av det vi hadde i kjøleskapet, men også det ble en suksess. Tomatsausen var rett og slett noen skjeer tomatpure, litt oppskåret løk og hvitløk stekt sammen i noen minutter. Toppingen var revet ost, tacokjøttdeigrester, cherrytomater og, ikke minst, en liten chorizobit oppskåret veldig smått. Man kunne nesten ikke se chorizoen, men den ga mye smak likevel. Denne skal lages igjen!

onsdag 18. mai 2016

Sitrusmarinert laks fra Trines matblogg

I dag prøvde jeg denne oppskriften. Den var helt ok, mye sitrussmak, men trengte soyasaus for ikke å bli litt kjedelig. Fordelen med retten er at den nesten lager seg selv og det på skikkelig kort tid. Bare man får laget marinaden går resten som smurt. Selv om jeg kanskje ikke vil lage denne igjen, kommer jeg garantert til å prøve noe som ligner.

søndag 8. mai 2016

Nordafrikansk gryte

I dag fikk vi noen tidligere naboer på besøk. Det var meldt knallvær lang tid i forveien så det var en dårlig ide å planlegge å stå inne og lage middag. Jeg valgte derfor noe som delvis kunne forberedes kvelden før og i hvert fall i stor grad kunne passe seg selv mens vi (bortsett fra dem som av medisinske årsaker ikke hadde anledning) tok årets første bad. Valget falt på denne.

Jeg gjorde imidlertid noen justeringer og synes derfor det er enklest å skrive inn min versjon av oppskriften her.

1 kg kjøtt, vi hadde svinekoteletter og noe annet svinekjøtt 
1 stor løk  
3 hvitløksfedd  
3 ss olivenolje  
1 aubergine
2 bokser hermetiske hakkede tomater  
100 g tørket aprikoser  
3 små gulerøtter
1 ts kajennepepper  
2 ts malt sort pepper
1 ts malt ingefær  
2 ts gurkemeie  
1 ts malt kanel  
85 g smuttede mandler  
1 ss flytende honning

Bland krydder og oppskåret kjøtt. La det gjerne stå over natten hvis du har anledning, hvis ikke, er det ikke så farlig. Brun kjøttet, stek deretter løk og hvitløk, bland alt sammen med tomat og honning og la det koke i 2 timer. Etter 1 time hadde jeg i auberginen i biter. 20 min før servering har man i aprikoser, mandler og gulerøtter. Serveres med couscous.

PS: Jeg syntes det var best med litt salt, men det var visst bare meg og gjestene tok mange porsjoner så sett saltet på bordet, ikke tilsett det i maten.

onsdag 4. mai 2016

Rask og enkel laksemiddag med sitron

Denne retten er faktisk rask og enkel, i motsetning til mange andre oppskrifter som tar mye lengre tid enn man tror. Den gir deg ikke de største kulinariske opplevelsene, men det trenger man jo heller ikke hver dag.

Tips:
1) Fisken min smakte vel egentlig ikke av sitronen i det hele tatt. Årsaken er nok den at jeg ikke brukte skallet. Kjøp økologiske sitroner og prøv med dem neste gang.

2) Det er absolutt ikke nødvendig med hjertesalat i salaten! Jeg må heretter huske at jeg synes hjertesalat er altfor bittert. Bruk kinakål eller bladspinat i stedet. 

torsdag 28. april 2016

Ovnsbakte kikerter

Deilig oppskrift finnes her: http://lindastuhaug.blogg.no/1394141338_ristede_kikerter.html

Velkommenkake for lillesøster: Mandelbunn med sjokoladekrem

Oppskriften på denne herlige kaken finnes her, men jeg har ofte hatt problemer med å åpne linken derfor limer jeg den inn nedenfor.  Merk at den må lages en del timer før servering hvis man skal unngå flytende fyll.

Lag marengs av 200 g hakkede mandler/mandelmel, 200 g melis og 4 eggehvitter. Stek i springform på 22/24 cm dekket med bakepapir, nederste rille i ovenen i 30 min på 175 grader. Min røre ble forresten så tørr at jeg måttet spe på med vann - resultatet ble fint, men jeg kunne nok bare hatt i mindre mandelmel. Jeg tok den ut etter 25 minutter og syntes bunnene ble perfekt myk, men husk at andre i familien foretrekker den knallhard og ha den i så fall lengre i ovenen.

Fyllet lages slik
2 pl kokesjokolade, 0,5 dl melk og 2 ss kaffe varmes i en gryte. Imens rører du 200 g smør og 200 g melis til en lett smørkrem. Tilsett deretter eggeplommene og tilslutt 4 eggeplommer. Etter min mening blir dette voldsomt mye fyll. Enda så glad jeg er i sjokoladekrem, tror jeg det holder med 2/3 deler av oppskriften for min del. Kaffen tror jeg heller ikke er nødvendig, det er i hvert fall viktig å ikke ha for mye av den.


lørdag 23. april 2016

Berit Nordstrands blogg

Dette er en blogg hvor jeg har funnet flere oppskrifter jeg har lyst til å prøve. Imidlertid synes jeg det er lettere å samle lenkene her enn å lete dem frem en gang jeg måtte huske dem:

Spinatputer med parmesan

Gryte med sorte bønner og bacon

Havrekjeks uten sukker

Nøttekuler

Yoghurt-iskake uten sukker

Ovnsbakte rotgrønnsaker med halloumi ost - snadder!

I går leste jeg på nett om en rotgrønnsakssalat med halloumiost og hakkede nøtter. Imidlertid virket ikke lenken så jeg improviserte utfra ingrediensoversikten. Har aldri prøvd halloumi før, det viste seg å være et salt og godt bekjentskap. Den jeg tok med meg fra innvandrerbutikken var til og med laget med ikke-animalsk løype og burde således være ok både for vegetarianere og muslimer.

Middagen ble laget på følgende vis:
1 stor rødbet 
1 kålrabi
2 gulerøtter
ble skåret opp, blandet med olje, litt flytende honning, sitronsaft, salt og pepper. Deretter skulle de vært bakt i ovnen på 225 grader slik at de ble karamellisert, dette glemte jeg. (Les her om hvordan man steker rotgrønnsaker.) Tiden i ovnen avhenger av størrelsen på bitene, jeg tror 20-25 min er passe til den størrelsen jeg pleier å bruke.

1 halloumiost skjæres i skiver på ca 1 cm og legges inn i ovnen de siste fem minuttene. Sett da gjerne på grillelementet.

Jeg kuttet også opp en blanding av mandler, valnøtter og saltede cashewnøtter som jeg serverte til. I tillegg satte jeg frem en halv sitron og syntes det ble enda bedre av å presse denne over grønnsakene.

Gleder meg til restene nå snart!!

fredag 22. april 2016

Linsesuppe med chorizo - fra Trines matblogg

Da mannen var i Myanmar tok han med noen tørre, røde linser hjem. Og tenk, bare et og et halvt år etter fant fikk jeg faktisk brukt dem i en skikkelig god gryte. Oppskriften fant jeg her på Trines matblogg, men jeg skriver den også ned her fordi jeg av og til ikke helt får koblingene til denne bloggen til å fungere. 

1 finhakket løk, jeg brukte rødløk
2 fedd finhakket hvitløk
5 dl kyllingbuljong/fond
1 kartong opphakkede tomater
200 g røde linser, grønn kan også benyttes
100 - 150 g chorizo i biter
2 vårløk - kan sløyfes

Fres løken til den er blank. Tilsett hvitløk og stek den i noen sekunder før du har i fond, tomater og linser. Hvis du brukt tørre linser bør gryten koke ca 30 min, er de oppbløtt på forhånd holder det med 5-10 minutter. Fjern det tynne skinnet på chorizoen og skjer den i små biter, helst så små at de ikke kan plukkes ut av toåringer. Stek den i noen minutter og hell både pølse og fett i linsegryten rett før servering. Finhakk vårløk og tilsett denne rett etter pølsene. Ønsker du suppen mer spicy, kan du krydre den med cayennepepper.

Ikke alle i familien var like superbegeistret som det jeg var, men jeg kommer helt sikkert til å lage den igjen snart  - gjerne en gang i uken :-)

onsdag 13. april 2016

Litt vellykket auberginegryte

I dag prøvde jeg denne gryten: Aubergine -og kokosgryte med ris fra kolonihagen.no. Den var litt smakløs,men helt ok, særlig da jeg hadde nanbrød til, men jeg kommer til å prøve en annen neste gang. Imidlertid var den vegansk og det er jo et pluss. I tillegg går den fint med ris- eller couscousrester.

mandag 4. april 2016

Min første kyllingsuppe, kokt på kraft og med grønnkål

Etter å i mange år ha planlagt å koke min egen kraft, fikk jeg endelig tatt skrittet fullt ut i helgen. Mannen min renset skroget fra den helstekte kyllingen jeg hadde fredag og jeg kokte det sammen med løk, gulerot, hvitløk, laubærblader og hele pepperkorn uten lokk i 2-3 timer. Det ble ikke så mye skumming som jeg hadde trodd og det var jo fint. Mens jeg sov, lagde mannen suppe basert på denne oppskriften. Vi hadde ikke chilli og risnudler, men det ble absolutt godt likevel.

fredag 1. april 2016

Sveitsisk marengskrem

Dette tror jeg at er kakekremen i mitt liv. Litt mer avansert enn vanlig, men ikke supervanskelig, og fantastisk! Jeg burde da finne plass til denne på en bryllupskake? (NB! Oppskriften nedenfor er klippet rett ut av en annens nettside. Ikke mine ord, med andre ord.)


3 store eggehviter
2 dl sukker
225g romtemperert smør
1 ts vanilje
120g smeltet sjokolade
Bland eggehvitter og sukker i en helt ren glassbolle. Plasser denne over en kjele med vann slik at bare bunnen av glassbollen kommer i kontakt med vannet. Kok opp vannet mens du rører i eggeblandingen. Når vannet koker kan du skru av platen men fortsett å rør helt til blandingen blir ganske varm og du merker at alt sukkeret har løst seg opp.
Hell eggehviteblandingen over i en kjøkkenmaskin og visp på høy hastighet til blandingen har blitt helt romtemperert. Da tilsetter du gradvis smøret, oppdelt i små terninger, mens du visper. Ikke bry deg om blaningen skiller seg eller blir kornete, fortsett å bland til du har tilsatt alt smøret og fått en jevn og fin krem. Tilsett vaniljen.
Smelt sjokoladen og ha den I.
Mmmmm!!!

torsdag 31. mars 2016

Suppe med tomat, kylling og eple

Min venninne Anna tipset meg om denne suppen og den var veldig god og rask. Jeg antar at den også kan lages i vegetarvariant med quorn i stedet for kylling. 

mandag 28. mars 2016

Min første cuvettestek med ovnsbakte rotgrønnsaker

Jeg fikk en cuvettestek fra mine foreldre etter at de hadde vært i Danmark og den måtte jeg jo bruke selv om steksteking er et uutforsket område i livet mitt. Ikke har jeg steketermometer heller og man får inntrykk fra alle oppskriftene at det er umulig å lykkes uten dette. Ikke desto mindre, resultatet ble vellykket og jeg prøver nok igjen. 

Min stek var på 800 gram og jeg googlet mye for å finne ut hvor lenge den skulle være i ovnen. Da jeg hadde planen klar, ble jeg oppmerksom på at det sto instruksjoner på innpakkingen og da fulgte jeg dem istedet. Først ble steken brunet kort i pannen, deretter var den i ovnen på 160 grader i litt mer enn 45 min. Det hadde holdt med akkurat 45 min, det gjør jeg neste gang.

Sausen laget jeg ved å helle vann, litt grønnsaksfond og to opphakkede sjalottløk til det dekket ca 1/4del av steken og lot det være der hele tiden i ovenen. Det ble helt ok, men jeg bruker nok oksefond og dropper løken neste gang. Til slutt helte jeg alt over i en gryte og tyknet den til med maizena.

Tilbehøret var kokte poteter og ovnsbakte rotgønnsaker som jeg fant en fin oppskrift på her. Jeg lot steken hvile ute utildekket mens grønnsakene var i ovnen i 25-30 minutter. Det gikk helt fint og den ble ikke kald. Middagsgjesten var familien og en venninne uten stemme.

Litt søtere scones med cultura (uten melk)

Påsken 2016 hadde vi litt mindre melk enn at det var forsvarlig å bruke en halv liter til scones. Imidlertid sto det flere culturakartonger i kjøleskapet så da prøvde jeg meg på denne. Jeg droppet de eksotiske elementene sitron, appelsin og rosiner og fikk et svært velsmakende resultat.  Min eneste kommentar til oppskriften er at de skulle stå litt lenger i ovnen enn oppgitt, ca 30. min.

lørdag 19. mars 2016

Peanøttsaus - trenger ingen oppvarming

I går fant jeg en skikkelig god peanøttsaus på denne nettsiden. Den er veldig god, rask å lage og trenger ingen oppvarming. Jeg har endret bittelitt på ingrediensene da vi ikke hadde chilli i huset. Gleder meg til neste gang vi skal spise den, kanskje det blir i dag? 

2 bs soyasaus
1 bs chillisaus
1 fedd hvitløk
1 ss fersk ingefær
2 ss peanøttsmør
2 ss vann

Vi hadde den til kylling med sitron, fullkornsris og en "salat" bestående av mango og gulrot.

tirsdag 15. mars 2016

Kyllingvinger med sitron og aubergine

I dag hadde jeg som vanlig ikke lyst på middag, men etter å ha tenkt lenge og vel kom jeg frem til at det kunne vært godt med noe med sitron. Jeg har flere ganger lest om helstekt kylling med sitron, men på Meny hadde de bare kyllingklubber (det er visst vingene uten spissene) så jeg tok dem i stedet for. Hjemme la jeg en oppskåret aubergine i en smurt form og min unge kjøkkenassistent på to og et halvt hjalp meg å ringle over olje, salt og pepper. Oppå skivene la jeg kyllingklubbene som fikk litt gurkemeie og en skive sitron på, igjen takket være assistenten. Dette sto i ovenen på 180 grader i 40-60 minutter. (Intellektuelt sett forsto jeg at kjøttet var gjennomstekt, men jeg er ekstra redd for skumle bakterier nå for tiden så jeg satte dem inn igjen etter å ha forsynt oss første gang). Til dette serverte jeg fersk spinat bakt i ovnen med litt olje, rømme, couscous, cherrytomater og paprika. Jeg syntes det smakte fantastisk, men mannen mente at kyllingen hadde litt lite smak så neste gang vil jeg spandere litt mer krydder der.

Innholdslisten er som følger:
- en pakke kyllingklubber
- en sitron (skal ikke spises, bare gi smak)
- en aubergine
- rømme
- couscous
- grønn/rødsaker til
- fersk spinat

lørdag 13. februar 2016

Lenker til lakriskaker

Når man elsker lakris og elsker å bake må man jo bare prøve seg på en lakriskake. Jeg har ikke gjort det i skrivende stund, men limer inn noen lenker til inspirasjon her:

http://lottebager.dk/opskrifter/lakridskage/ - Denne bakte jeg til en områdekaffe på jobben og den høstet mange komplimenter. Selv mener jeg at lakrissmaken ikke er til å ta feil av, men pappa syntes den smakte fyrstekake. Minner om brownies i konsistensen.

http://himmelske-kager.blogspot.no/2011/09/himmelske-lakrids-chokoladekager.html - muffins

http://www.familiejournal.dk/madopskrifter/dessert-og-kage/cheesecake-med-lakrids - ostekake. obs: svært misvisende bilde

Mandler og rosiner med lakris

Mmmmm.. dette er snadder. Jammen bra at jeg har hatt en boks med lakrispulver (pulverisert lakrisrot - intet annet) i skapet uten å bruke den i et og et halvt år.

100 g mandler
50 g rosiner
1 ss ekte kanel
1 ss kakao
1 ss lakrispulver

Bland alt og nyt!

Mitt favorittbrød for tiden

Mitt favorittbrød for tiden er sterkt inspirert av posen med økologisk spesialkort, speltmel grovmalt. Den gir tre mellomstore brød.

500 g hvetemel
500 g grovt eller fint sammalt hvetemel, evt. blandet med f.eks litt havre og rugmel
2-3 ts salt
8 -9 dl vann
1 ts tørrgjær
2 + 2 ss olivenolje

Bland alt og sett det til heving over natten. Tilsett to ss olivenolje til og form tre brød. Disse bør forheve i 15-30 min, men jeg tror ikke jeg har hatt tid til dette. Stek i ovnen på 200 grader i ca en time.

lørdag 6. februar 2016

Gulerotsuppe med appelsin og ingefær

Inspirert av vår venninne Aasne, serverte jeg denne suppen da vi hadde vintergruppen fra klassen på besøk. Den var ingen ubetinget suksess, tror jeg var den eneste som forsynte meg mer enn en gang. Etter å ha spist den noen ganger (det ble rester nok til flere måltider) synes jeg den har fått en best ettersmak. Imidlertid, er man skikkelig forkjølet, er dette en god anledning til å få i seg masse sterkt og sunt. Jeg hadde bare i to tredjedeler av den chillien man skulle bruke, men måtte likevel bruke kokosmelk for å mildne smaken. Det er også godt med en klatt rømme i.

Koteletter med spinat og fetaost

I dag kom jeg tilfeldigvis over en middag jeg faktisk hadde lyst til å spise. Det har ikke skjedd hele den uken jeg har vært slått ut av svineinfluensa og da passet det jo ekstra bra at middagen inneholder svin. Vi tok en forenklet utgave av et forslag fra meny:

2-4 svinekoteletter
1 pose spinat (kunne godt vært to, det minker helt utrolig ved oppvarming)
1/2 glass fetaost fordelt over kjøttet med halvparten av oljen fra glasset helt over

Stek i ovenen på 225 grader i ca 15 min. Vi hadde couscous som tilbehør - nydelig!

Dette er en veldig enkel variant av en oppskrift jeg fant på denne bloggen. Gitt den suksessen måltidet var, vil jeg prøve å sjekke ut hennes middagsforslag igjen.

tirsdag 26. januar 2016

Mandelbakt ørret med østerssopp og rødbeter

Dette var en perfekt rett for en gravid som ikke orker så mye tung mat. Sunn og frisk, men fantastisk god sopp! Oppskriften fant jeg her 

Jeg limer inn tips fra Bama om tilberedningen av østerssopp: 

Østerssopp skal børstes rene før bruk. Skjær litt av stilkenden, bruk de små soppene hele, mens de store rives fra toppen og ned i passende biter. Må varmebehandles før bruk. Best smak får du ved å steke dem i varm panne med litt nøytral olje. Stek til vannet er fordampet, nå tilsettes salt, litt pepper og en ss smør. Stek til du får en fin brunfarge på deler av soppen. Serveres som de er eller fortsett oppskriften med å stue, lage saus eller suppe.

tirsdag 5. januar 2016

Lussekatter

Desember 2015 hadde jeg så absurd lyst på lussekatter. Dette har jeg nesten aldri bakt før, med unntak av at jeg var ansvarlig for å bake 500 stk til en fest i Firenze for noen år siden, så jeg prøvde en oppskrift på måfå. Det var denne og de ble virkelig kjempegode (også med gurkemeie i stedet for safran).

Svigermors potetsalat

Svigermor lager mye god mat og denne potetsalaten er både smakfull og enkel:

Man trenger:
Små poteter
Et glass fetaost
Soltørkede tomater
En rødløk (tror jeg)
Ruccola
Pinjekjerner

Bak potetene i ovnen med skall sammen med olje fra fetaostglasset. Steketiden avhenger av størrelsen på potetene, beregn mellom 40 og 60 minutter. Når det er ca 20 minutter igjen, blander du i alle de andre ingrediensene bortsett fra ruccolaen og pinjekjernene. Dette tilsettes ved servering.